Linnea fick fint pris i New York

BJÖRNLUNDA Vetenskapsfotografen Linnea Rundgren är utbildad på Melbournes kungliga tekniska högskola i Australien. Nu har hon flyttat till lilla Gnesta kommun, men skapar vågor i den stora världen.

Linnea Rundgrens kortfilm ”Non Linear” tog hem första pris på vetenskapsfilmfestivalen Imagine Science Film Festival, som nyligen avslutats i New York. Under festivalveckan visades 200 olika kortfilmer och filmen som bygger på Linneas mikroskopbilder vann i kategorin Visual Science Award.

– Det känns ju jätteroligt, jag var väldigt oförberedd på det. Det var ett enormt bra utbud på festivalen, med mängder av fantastiskt fina filmer, så det känns häftigt och nästan overkligt att de valde vår film, säger hon.

Varför tror du att filmen vann?

– Jag tror att den är så pass visuellt engagerande och färgstark att den stack ut. Sedan utspelar den sig i dimensioner som ligger utanför vår mänskliga receptivitet, vilket så klart är spännande. Jag tror också att juryn uppskattade det gränsöverskridande samarbetet mellan vetenskap och flera olika konstformer; poesi, musik och bild.

”Non Linear” är klippt och animerad av David Abbott och innehåller spoken word-poesi av Hugo The Poet, båda från Australien.

Linnea är utbildad vetenskapsfotograf vid RMIT Melbourne men finns nu hemma i Sverige. Hon bor utanför Björnlunda i Gnesta kommun. 

– Gnesta är en underbar plats. Här finns en särskilt mjuk och god stämning bland invånarna. Det är en så liten och gemytlig ort med en fin, gammal stadskärna – men med ett otroligt brett och levande kulturliv. Här finns också gott om fina lokala initiativ när det kommer till social samverkan och hållbar förvaltning av naturresurser, till exempel fröbytardagar, skördefester, klädbytardagar, andelsjordbruk och delade ateljéplatser.

Linnea har mycket på gång. Till exempel de spektakulära elektronmikroskop-bakgrunderna hon tog fram på Karolinska i Huddinge till den australiska barnboken ”Don’t lick this book”. Boken översätts till nya språk nästan varje dag och har blivit utnämnd till årets bästa barnbok i Australien 2018.

Av | 2018-11-27T07:49:18+00:00 november 2018|Samhälle|

Om författaren:

Lämna en kommentar