Lejon gör barnen modiga som få

VAGNHÄRAD. Ambulansen anländer. Ett barn är skadat och måste vårdas. Då kan ett mjukisdjur göra underverk.

Håkan Doverstål har jobbat som ambulanssjukvårdare i Nyköping i 12 år. Under alla de åren har det alltid funnits mjukisdjur i utrycknings­fordonen. Detta tack vare hjälporganisationen Lions
lokala förgreningar i Trosa och Oxelösund.

ÖSP är på plats i Vagn­härad när Bengt Larsson och Mona Holmberg Larsson från Lions Trosa lämnar över en stor kartong med gosiga små lejon.

– Vi har ett lager i Nyköping, där vi tar mjukisdjur från och fyller på i ambulanserna efterhand. Sedan får Lions reda på när det börjar sina, säger Håkan.

– Vi tycker att det är jättegeneröst att de skänker mjukisdjur till oss. Annars hade vi fått klara oss utan, då det inte direkt ryms i vår budget.

Mjukisdjuret kan göra hela skillnaden för hur ett barn upplever vårdtillfället. Den som blivit stucken av ett bi får något att krama i stället för en svullnad att stirra på. Den som slagit upp ett sår får
något mjukt att klappa på när blodet droppar.

– Det är uppskattat varje gång. Det blir en isbrytare som kan ta bort fokus från annat, säger Martin Ljungström, kollega med Håkan.

De har precis kommit tillbaka till garaget i Vagnhärad. Den här utryckningen var inte av det allvarligare slaget och innefattade inget barn.

– Senast jag fick användning för ett av mjukisdjuren handlade det om en liten tjej som skulle inhalera och tyckte att det var otäckt att ha masken för ansiktet. När hon fick mjukisdjuret flyttades
fokus. Då gick det jättebra! Sedan fick hon behålla djuret så klart, säger Håkan.

Det är det inte alla som tror att de får. Lite äldre barn tror oftast att de bara fått låna den mjuka lilla kompisen.

– De blir jätteglada när de får behålla djuret. Det blir som ett positivt litet minne sedan när de kommer hem – och får dem kanske att känna att vi inte är så farliga som vi ser ut.

Av | 2018-09-25T09:34:44+00:00 september 2018|Samhälle|

Om författaren:

Lämna en kommentar