TV: Kupan samlar hundratusentals kronor och bjuder på kunglig musik

Sedan årsskiftet har Röda Korset i Gnesta och Trosa slagits ihop till en gemensam krets. ÖSP begav sig till second hand-butiken i Gnesta för att ta reda på vad det innebär och fick en pratstund med tre personer ur styrelsen – och bjöds på en minikonsert av bara farten.

Kenneth Willgren och Jasmine Laar.

Ibrahim Abutair, Margareta Gustavsson, Monicka Johansson och Elisabeth Gustavsson pratar ihop sig om var motionscykeln bäst kommer till sin rätt.

Lina är vän med Jasmines dotter sedan 29 år tillbaka, hon och Killian besöker gärna butiken när de har möjlighet.

Ordförande Elisabeth Gustavsson, vad är det som har hänt?

– En krets i Röda Korset är samma sak som en lokal förening. För 1,5 år sedan kontaktade Trosa-kretsen oss och ville gå ihop med oss, vilket vi välkomnade. Det är väldigt ovanligt, från Röda Korsets sida vill man ha en krets per kommun men vi tyckte det var en bra idé eftersom det är svårt att få ihop en styrelse. Alternativet var att lägga ner Trosa-kretsen så det här tyckte vi var bra. Vid årsskiftet fördes deras medlemmar över till oss rent praktiskt och på kretsstämman sista februari kallades alla medlemmar till vårt möte, som genomfördes med poströstning.

Gör skillnad

Nu hoppas de inblandade att sammanslagningen ska leda till fler som är aktiva, då det behövs folk för att kunna starta upp flera sociala aktiviteter (för äldre och nyanlända) och för att kunna genomföra insamlingsaktiviteter och kampanjer.

– Målsättningen med vår verksamhet är att dra in mer pengar till Röda Korset. Allt överskott av försäljningen från butiken skänker vi. Till exempel skickade vi 400 000 kronor för två år sedan. Förra året kunde vi ”bara” skicka 100 000 kronor till Libanon. Nu har vi 250 000 som nästa styrelsemöte ska fatta beslut om. Vi vill passa på att tacka våra trevliga kunder och gåvogivare som gör det möjligt, de är ett bevis på att Röda korsets slogan ”Tillsammans gör vi skillnad”, verkligen stämmer.

Men kretsen jobbar även lokalt. Varje krets har i uppdrag att behovsinventera hur det ser ut just hos dem, så verksamheten kan variera från kommun till kommun.

Varför ska man engagera sig i Röda Korset?

– Förutom att alla människor mår gott av att hjälpa andra så tycker vi om att träffas och har roligt ihop. Alla kan bidra med det vi är duktiga på, säger Elisabeth.

Ett bra exempel på det är sekreteraren Kenneth Willgren och styrelseledamoten och webredaktören Jasmine Laar. De är båda musiklärare och delar med sig av sin musik både i och utanför butiken.

– Både Jasmine och jag är medlemmar i Flen Världsorkester, säger Kenneth, och vi vill gärna glädja många med musik. Så när vädret tillåter bjuder vi på musik utanför butiken, annars är vi inomhus. Utifrån vilka som är i butiken väljer vi vilka låtar vi spelar, jag kan 15–20 000 låtar i huvudet så vi har några av välja på. Det går att önska låtar också, en 4-åring ville höra ”Oh Boy” med Miss Li och det fick han förstås.

Just då kommer några in så Kenneth börjar spela vinnarlåten från årets Melodifestival.

Nominerad till Årets Gnestabo 

Jasmine var en av de nominerade till Årets Gnestabo 2020 och har varit med i Röda Korset i mer än 10 år. 

Varför är du med i Röda Korset?

– Jag är en hjälpsam människa, jag gillar att hjälpa andra som till exempel när Röda Korset och Folkuniversitetet anordnar integrationskurser. Kupan är det bästa ställe jag vet som ger glädje. Särskilt nu när kunderna har svårt att åka någonstans.

Och vad har då kungen med Röda Korset i Gnesta-Trosa att göra?

– Ingenting direkt, men strax före valborg förra året kontaktade drottning Silvia Flen Världsorkesters ledare Lutte Berg och undrade om vi ville komma och spela för kungen för att pigga upp honom på hans födelsedag eftersom den inte kunde firas som vanligt. Det kunde vi så klart, så på födelsedagen var vi på Stenhammar och spelade. 

– Vi fick snittar och mockatårta, det är den godaste tårta vi någonsin har ätit, säger Kenneth och Jasmine unisont. 

Så om du vill njuta av det närmaste en livekonsert med Flen Världsorkester man kan komma just nu, är tipset att besöka Röda Korset i Gnesta. 

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post