Kulturministern på besök i Järna

– Det är roligt att få ta del av konstlivet som finns i trakten. Jag har varit runt här i Futurum och sett samlingsutställningen. Den är fantastiskt fin. Nu ska vi ta en promenad och fortsätta utforska Järna Open Art. Jag uppskattar att gå på konstutställningar, säger kulturministern Amanda Lind.

Kulturministern Amanda Lind besöker Järna Open Art och samlingsutställningen i Futurum.

Konstnärinnan Anna Espmark vid sin oljemålning "Järtecknet".

Anders Flodgren gör skulpturer i stengods.

Öppen konstateljé i gamla kyrkskolan.

Kulturministern var på plats när Järna Open Art ägde rum, den 28–29 september. 28 konstnärer baserade i eller med anknytning till Järna deltog, med totalt sju öppna ateljéer och fyra utställningar från Järna till Hölö. Arrangör är Järna Konstnärsförening, som är i en expansiv fas. Idag har den mer än 50 medlemmar.

I gamla Kyrkskolan, på Mölnbovägen 4 i Järna, öppnade tre konstnärinnor sina konstateljéer för allmänheten. Anna Espmark är konstnär. Hon berättar om sina oljemålningar:

– Det tilltalar mig att titta på situationer som är en form av ögonblick. Och försöka förstärka det som inte syns rent fysiskt. Det kan vara laddat mellan människor och finns mycket där som man inte kan se. Jag tycker om att lägga in symboler i mina målningar. Det kan börja med en ingivelse av att jag vill ha en viss symbol.

En laddad symbol

Meningen är att de som betraktar målningarna kan uppleva dem och symbolerna som de vill, att det inte finns en helt färdig berättelse. Hennes egen eller någon annans tolkning kan ändras med
tiden.

Anna Espmark visar en stor målning som hon har gjort.

– Jag kallar målningen för Järtecknet. Det är inte tydligt exakt vad det är. Jag tycker om känslan att landskapet är stilla. Men det finns ett tecken på att något kommer att ske. För mig är det stora runda ljusa klotet en väldigt laddad symbol, säger Anna Espmark.

”Total nödvändighet”

På övervåningen av Prismas Arkitektkontor ställde tre konstnärer ut. Anders Flodgren gör huvud­sakligen skulpturer i stengods.

– Ofta är det två människoliknande varelser. Jag försöker illustrera ett inre känsloliv genom gester och rörelser i det yttre, säger han.

– Jag har jobbat med form i hela mitt liv och drivit ett sorts designsnickeri i Järna i 35 år. Innan dess jobbade jag sju år med lera. Hela mitt liv har varit ett formande och det känns som en total nöd­vändighet, säger Anders Flodgren.

Maria Ortler

E-post