Kraftig ökning av antalet konfirmander

Hur många ungdomar som konfirmerar sig går i vågor. Just nu rider flera församlingar i ÖSP-området på en sällsynt hög våg. I ena fallet ligger ett aktivt förnyelsearbete bakom.

I Järna-Vårdinge pastorat har 37 ungdomar valt att konfirmera sig. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

Julia Andersson är församlingsassistent och vikarierande ansvarig för ungdoms- och konfirmationsfrågor. Enligt henne är den positiva trenden ingen slump.

– I höstas gjorde vi en annan sorts satsning än vad man brukar göra. Vi bjöd in skolorna till en anti mobbnings-dag, med föreläsningar. Vi siktade in oss på åttondeklassare, då det fanns en förhoppning om att enklare kunna skapa en relation när vi fick träffa dem och de fick ansikten på oss, säger hon.

– Samtidigt har vi fräschat upp upplägget lite. De har getts ett nytt våralternativ, där de inte behöver resa bort på sommaren, utan i stället åker iväg på skidläger på sport­lovet. Det är mer passande för de ungdomar som håller på med mycket idrott. Vi har även kvar det traditionella sommaralternativet.

Störst ökning syns bland killar. I gruppen som träffas på tisdagar är killarna i majoritet.

– Jag tror att det beror helt på den här satsningen vi gjorde. Många av killarna var här just den dagen. De har förstått att allt det här med konfirmation inte är så torrt och tråkigt som de kanske inbillat sig,
säger Julia.

I Trosa församling var det 14 som konfirmerade sig i fjol. I år är 41 ungdomar anmälda. Komminister Lars Jonsson tar det hela med ro. Han har varit konfirmandpräst i 35 år och vet att intresset går upp och ner från år till år.

Samtidigt har han märkt en glädjande trend. 

– Det handlar inte om att fler plötsligt blivit religiösa, säger Lars. Men suget efter kunskap har ökat: kunskap om svenska traditioner, religion i allmänhet och den kristna tron. Vad tycker jag själv om allt det här? Vad är vår kultur, om det ens finns någon sådan? Vad är en livs­åskådning? Jag upplever att det finns fler sådana frågor bland dagens ungdomar. De är mer nyfikna. Så valet att konfirmera sig brukar numera mer tydligt vara deras eget, snarare än någon förälders.

BETYDELSE Konfirmationen är en kristen ritual som fungerar som en bekräftelse av dopet. Fokus ligger på åttondeklassare. Själva ritualen föregås oftast av en längre tidsperiod med återkommande träffar och enstaka lägerresor.

STABIL NIVÅ Antalet personer som konfirmeras inom Svenska kyrkan låg stabilt på mellan 73 000 och 80 000 fram till slutet av 80-talet. Mellan 1989 och 1991 sjönk antalet snabbt ner till 58 000 och fortsatte nedåt under ett par år. Sedan hittades en ny stabil nivå runt 45 000, som hölls fram till 2007. Då började det dala igen.

NULÄGET 2017 konfirmerades 26 887 personer. Siffror för 2018 finns inte tillgängliga än.

Det ökade intresset skapade angenäma problem för församlingen i Trosa.

– Vi gissade att det skulle vara max 25 som anmälde sig och kände därför att vi klarade oss med ett läger. Men vi måste dela upp det i två delar.

Själva konfirmationen sker den 1 september i Trosa församling.

Julia Andersson fokuserar också på det här med nyfikenhet, när hon pratar om varför hon tycker att man ska konfirmera sig.

– Dels är det en möjlighet att utforska tron. Men framför allt är det en möjlighet att utforska sig själv. Vem är jag? Vad är viktigt för mig? Alla de bitarna. När man är i den åldern, är det många livsfrågor som väcks, säger Julia.

Julia Andersson jobbar för församlingen i Järna-Vårdinge.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post