Konsten att se hela kroppen
Du måste se helheten för att skapa en hållbar kropp. Filosofin och expertisen på Art of Training sticker ut. Inte bara i ÖSP-området, utan i hela landet.
Hemflyttade hockeyproffset Nicklas Grossmann är en av många elitidrottare som tagit hjälp av Art of Training.
Bredvid inglasade lagbilder och slitna hockeyhandskar hänger en plakett.
”Globen Ishockeypremiär, AIK-Djurgårdens IF, tisdagen den 21 februari 1989.”
Sven-Åke Östman stod i båset. Inte som spelare, utan som naprapat för AIK. Den egna karriären, som bland annat tog honom till pojklagshockey i Kanada och ett par juniorår i Södertälje SK, var slut.
De 30 år som gått sedan den historiska matchen har han spenderat på att ta hand om sargade kroppar, som naprapat. Patienter har kommit med besvär. Kotor har knackats, patienterna har skickats hem. Några månader senare har de kommit tillbaka, med samma besvär. Det har inte funnits någon person att skicka dem vidare till för att ta nästa steg. Eller för att ta ytterligare ett steg bakåt, för att sedan kunna ta flera framåt. Helhetslösningen har saknats.
– Jag har jobbat med många elitlag, varit fystränare och även hockeytränare. Jag har drömt länge om att skapa ett helhetskoncept, ända sedan 90-talet. I stället för att gå in direkt och bygga ett sådant här ställe från ingenting, blev ingången att göra det på ett billigare sätt i en iskall lada på Åda. Det både regnade och snöade in. Det gör inte mig något, jag gillar hardcoreträning, med det gick inte att expandera där, vare sig med den begränsade träningsformen eller i lokalerna. Så vi flyttade hit, säger Sven-Åke.
”Hit” är byggnaden Nero Center, ett stenkast från Lånestahallen och en knapp kilometer från motorvägen. Flytten skedde för tre år sedan. Numera har man två träningslokaler. Men det är inte de två rummen som är hjärtat i verksamheten.
– I grund och botten är vi en specialistklinik, säger Hampus Östman, huvudtränare och son till Sven-Åke. Vi jobbar med tester, analyser, rehab, behandlingar, massage och kost. Utöver det har vi träningsdelen, där det både är grupppass och individuell träning.
Sven-Åke, Hampus, sjukgymnasten Mariéll Fromholz och hälsocoachen Marcus Brundin jobbar heltid på Art of Training. Väggarna pryds av diplom och certifikat.
Det finns enbart en handfull andra kliniker i hela landet som jobbar med helhetsgreppet på samma sätt. Den närmaste ligger i Uppsala.
– Många som vill göra en förändring, inte minst nu efter nyår, går och köper ett träningskort och börjar träna stenhårt. Vissa går sönder, andra tappar lusten efter bara någon månad, en del får inte de resultat de hade hoppats på. Hos oss börjar vi i rätt ände. Man kan säga att vi gör en besiktning av hela kroppen och kollar vilka brister – eller luckor, som vi kallar det – som finns, berättar Hampus.
Bålkontroll. Styrka och stabilitet. Koordination. Många fallerar när det kommer till rörlighet. Stela kroppar, som leder till att både träning och vardag blir lidande.
– Vi är jättetydliga med att det inte handlar om någon quick-fix. Det viktiga är inte vad du gör i februari och mars i år, det viktiga är vad du gör samma månader nästa år. Vi vill skapa en hållbar kropp.
De flesta som tränar hos Art of Training är människor mitt i livet, ”vanliga” människor som vill må bättre. Mellan fem och tio procent är elitidrottare, i allt från ishockey till ridsport. Trosa-Vagnhärad SK:s herrlag och Trosa Edanö IBK:s damjuniorer kör delar av försäsongen i lokalerna.
Snart sker en satsning på seniorträning, för personer som är 65 år och äldre.
– I den åldern förändras muskelstrukturen, där du allt eftersom tappar dina snabba muskelfibrer i utbyte mot mer långsamma. Nu har det kommit mycket forskning som visar den enorma effekt som seniorträning har. Det har gjorts studier på 75-åringar och uppåt, där de som börjat träna bara behövt ungefär tre månader för att få en styrkeökning på upp till 150 procent. Det är dramatiska resultat, säger Sven-Åke.
Har ni några andra planer för hur ni ska fortsätta växa?
– Ja, men det berättar vi inte nu, ha ha. Men vi kan säga så mycket som att det är mer saker på gång. Och att vi kommer att behöva ta in en elittränare till. Nu har Hampus en väntetid på en månad, det är inte bra för vare sig oss eller för våra medlemmar. På samma gång är det ett bevis på att trycket är bra, vilket är väldigt kul så klart.