Kompani Giraff gjorde succé i Järna

Cirkusföreställningen Tvärslöjd, visades på Gula Villan, söndagen den 27 januari. Det var fullsatt och många barnfamiljer i publiken. Stämningen var magisk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viktoria Dalborg, regissör.

Kompani Giraff är ett Stockholmsbaserat cirkuskompani som drivs av passionen till konstformerna cirkus och magi.

– Genom kollektiva processer strävar vi efter att göra nyskapande föreställningar i dialog med vår samtid, säger regissören Viktoria Dalborg.

Sedan tidigare är hon även skådespelare och luftakrobat. Viktoria har regisserat ett tiotal cirkusproduktioner och Tvärslöjd är en av dem, som turnerat runt om i världen.

– Tillsammans med artisterna har vi improviserat fram föreställningen. Vår utgångspunkt har varit artisternas färdigheter. Balans är ett centralt tema, säger hon.

Två artister bygger levande skulpturer av vanliga ting och sina kroppar. Med magi och akrobatik uppstår moment av balans. Då är nästan allt perfekt och stilla. Med ett rörelsespråk skapas installationer och bilder. Olika typer av element måste samverka och fysiskt hålla varandra, för att inte falla isär. Föreställningen visar hur något som ser knasigt ut till en början kan hitta sin plats till slut och hur sammanflätat samarbete når oanade höjder.

– Den visuella formen utgår från koreografi och objekts­manipulation i samklang med musik. Det är inget tal i föreställningen och den passar en publik i alla åldrar. Olika människor ser olika saker i föreställningen. Barnen i publiken tror knappt att det som händer på scenen är sant, säger Viktoria.

Efter föreställningen fick publiken ställa frågor till artisterna. Ett barn frågade, ”Hur kunde ringen flyga?” Artisten Elisabeth Künkele från Tyskland svarade, ”Det är magi”.

Föreställningen ska turnera vidare och härnäst ska Kompani Giraff åka till Frankrike, Litauen och Kina.

Maria Ortler

E-post