Klassiska bokhandeln har nya ägare

Nu är det klart. En av Trosas mest klassiska institutioner har fått nya ägare. – Vi vill att traditionen hålls vid liv, säger Helena Vazquez Sohlström.

Helena Vazquez Sohlström och Kerstin Åkerlund inne bland böckerna på Trosa Bokhandel. Det är många detaljer att lära sig för Helena och de andra två nya ägarna.

Helena har tagit över Trosa Bokhandel ihop med maken Torbjörn Sohlström och Catherine von Heidenstam. Alla tre har starka band till Trosa. Helena själv är uppvuxen på orten.

– Eftersom jag kommer härifrån har jag handlat på bokhandeln sedan barnsben. Först hos Cecilia (Eriksson, som drev bokhandeln ett halvt sekel) och sedan på senare år av Kerstin och Kerstin. Vi har alla tre handlat här till våra barn och i Catherines fall också barnbarn.

När ryktet spreds om att bokhandeln skulle säljas, blev många Trosabor oroliga för att lokalerna skulle göras om till någon annan verksamhet. Dåvarande ägaren Kerstin Åkerlund gav lugnande besked i ÖSP nr 8 tidigare i år, när hon gjorde klart att hon och ägarkollegan Kerstin Rasmusson inte tänkte sälja till någon som inte vill driva bokhandeln vidare i samma anda.

– Därför känns det jättebra att det nu blev som vi hade tänkt, med Helena, Torbjörn och Catherine. Det är mycket roligare att lämna över om man känner att det kommer att bli bra. I augusti kör vi lite överlappning, då de är här och över på det mer handfasta. Sedan ska jag åka på semester i september, säger Kerstin Åkerlund.

Den nya trion är inte bara ägare på papperet, utan kommer att vara på plats i butiken så mycket som möjligt.

– Man kommer ofta att kunna träffa oss i butiken och vi ser fram emot många samtal med kunderna. Vi finns dock inte på plats varje dag, utan kommer delvis att förlita oss på anställda medarbetare. Våra besökare kommer att känna igen ansikten från tidigare, säger Helena.

Hur tänker ni kring bok­handeln?

– Vi vill att traditionen hålls vid liv: att bokhandeln fortsätter att vara Trosaborna trogen och att Trosaborna fortsätter att vara bokhandeln trogna. Det kommer inte att ske några snabba förändringar. På sikt kommer vi emellertid att se om det finns något som kan utvecklas – och vi välkomnar förslag och synpunkter, säger hon och tillägger:

– Det är inte lätt att få en bokhandel att gå runt dessa dagar, men med Trosabornas hjälp hoppas vi att det ska vara möjligt.

Varför är bokhandeln viktig?

– Varje samhälle med lite självrespekt måste ha en bokhandel. Just här i Trosa har den funnits så himla länge, så på det sättet är det en extra viktig knutpunkt som vi vill ska leva kvar.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post