Klassisk cup läggs på is efter 40 år

FC-cupen har arrangerats sedan skarven mellan 70- och 80-talet. Gnesta FC, fotbollsföreningen som namnet är taget ifrån, har varit nedlagd sedan länge. Nu går inomhusturneringen samma väg – men förhoppningsvis bara tillfälligt.

Ett slutspelsmöte mellan Tystberga GIF och Trosa Vagnhärad SK.

Förr var Gästabudsbollen i Nyköping följt av FC-cupen i Gnesta lika självklara inslag under vintrarna i östra Sörmland som julafton. Den ena hölls sista helgen i januari, den andra första helgen i februari. ”Gästabudet” flyttade från hockeyrinken till vanlig inomhushall och bytte namn till Nyköping Futsal Cup. FC-cupen bytte förvisso regler från gamla five-a-side till moderna futsal, men höll ändå fast vid Frejahallen och den charmiga regeln om divisionsbundna ”amerikanska” bonusstraffar.

Den startades av då nyfödda Gnesta FC, bildad 1979, och har sedan rullat på utan avbrott. När föreningen lades ner tog Björnlunda IF över under ett mellanår, innan Gnesta FF axlade arrangörskapet.

Men nu läggs turneringen på is.

– Det beror mycket på det ekonomiska, säger Robin Safar, sportchef i Gnesta FF. Vi har haft allt svårare att få in sponsorer och kostnaderna har stigit. Förr fick vi alltid ganska mycket pengar över, men på senare år har det varit svårt att få det att ens gå jämnt ut.

– Sedan ett par år tillbaka har vi haft svårt att få ihop tillräckligt många lag. Många anmäler sig i sista sekunden, vilket skapar nervositet bland oss som arrangerar om cupen blir av eller inte.

Kan återuppstå redan nästa år

Robin, Lisa Hjälm och Ulrica Blomkvist har varit de tre personer som jobbat hårdast med arrangemanget de senaste åren. Till i år orkade vare sig de eller någon annan dra i spakarna.

– Vi velade lite fram och tillbaka, men bestämde oss till slut för att vila det här året, för att ta reda på vad vi kan förbättra och sedan komma tillbaka igen 2021, säger Robin.

Ni har ju den nya sport­hallen. Är det inte lockande att arrangera en cup i den?

– Jo, visst. Det fanns en tanke om att köra i hallen på Hagstumosse (läs mycket mer om den i nr 1 2020, som släpps onsdagen den 8 januari), men när vi tog beslut om cupen visste vi inte om hallen skulle stå färdig i tid eller inte. Just på grund av den nya hallen tror jag att det är extra bra om vi tar en paus nu, för att ha bättre koll på förutsättningarna och på så sätt kunna få ihop en ännu bättre tillställning till nästa år.

Det finns ännu ett skäl till att det kan ha varit bra att GFF drog i handbromsen.

– Det hade blivit en schema­krock, då vi upptäckte nu efter beslutet att Nyköpingscupen ligger den helgen vi brukar ha, den första helgen i februari. Ska vi köra igång igen nästa år, gäller det att vi för en dialog med Nyköpings BIS, så att båda klubbarna får så bra förutsättningar som möjligt att locka de lokala lagen.

Laddar för utomhussäsongen

I övrigt mår Gnesta FF bra. Herrlaget vann division 7 i höstas och spelar i sexan den kommande säsong (de deltar även i ovan nämnda Nyköping Futsal Cup), medan damlaget gör sin andra säsong i division 3, efter att ha vunnit fyran 2018.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post