Klart: De öppnar butik på Vagnhärads torg

Nu är det klart. Maria Thor Sjö och Björn Sjö öppnar en livsmedelsbutik på Vagnhärads torg. Den blir betydligt större än de handelsbodar paret driver på Mörkö och i Västerljung.

Maria Thor Sjö på parkeringen där den nya butiken kommer att byggas upp av olika moduler. – Konceptet blir lite som 24foods flaggskepp, då de aldrig haft en så här pass stor butik förut, säger Maria.

Bygglovet är beviljat och butiken är tänkt att öppna i början av juni.

– Det har varit en prioriteringsfråga för oss på kommunen att få till en lösning på torget. Vi har sedan ICA-branden jobbat aktivt för att få tillbaka liv och rörelse i centrala Vagnhärad. Högsta prio har varit någon typ av livsmedelsbutik, för alla närboende och framför allt för de som har svårt att ta sig till andra ställen, säger Jonas Ivervall, Trosa kommuns näringslivschef.

Det är en sprudlande glad Maria Thor Sjö som möter ÖSP utanför den gamla Hemköpslokalen. Glad – och lite nervös. Här, på den gamla familjeparkeringen, ska hennes och Björns nya butik byggas upp.

– Vi kör vidare med företaget 24food, som vi även samarbetar med kring handelsbodarna. Skillnaden här är storleken. Handelsboden på Mörkö är på 17 kvadratmeter, den i Västerljung på 20 kvadrat. Här i Vagnhärad blir butiken på närmare 100 kvadrat. Det är ingen bod, utan en butik – och det kommer att behövas för att fylla Vagnhäradsbornas behov, säger Maria.

Hur kommer sortimentet att se ut?
– Det är mer som en vanlig livsmedelsbutik, med allt det vanliga som du kan behöva dagligdags: mjölk, bröd, kolonial, blöjor, schampo… Skillnaden är att det inte är 14 olika ketchupsorter att välja bland, utan kanske två. Sedan kommer vi att försöka satsa på en del mer udda och unika produkter, till exempel väldigt bra kött som inte går att hitta någon annanstans.

Hur blir priserna?
– Vi kommer att ligga på samma nivå som typ Coop inne i Trosa. Vi kan inte pressa ner oss på samma nivå som en stormarknad, men vi kommer inte heller att ta hutlösa priser som en 7eleven-butik i Stockholm. Man ska kunna handla hos oss utan att bli ruinerad.

Handelsbodarna är öppna dygnet runt. Blir det samma sak på Vagnhärads torg?
– Inte riktigt. Vi kommer inte att ha öppet hela nätterna, för det finns risk att det blir för stökigt och bökigt. Men större delen av dygnet kommer vi att ha öppet. Och framför allt: butiken kommer att vara bemannad under dagtid, i alla fall till en början. Tiderna när vi kommer att vara på plats är inte helt satta ännu.

Varför kör ni bemannat?
– För att hjälpa folk att komma igång. De kanske är ovana med Bank-ID? Eller hur de skannar varorna själva? Sedan får vi se om butiken är obemannad i slutändan – fast tja, helt obemannad kommer den ju aldrig att vara, för vi kommer ju dit för att fylla på varor med jämna mellanrum.

Måste man ha Bank-ID för att kunna handla i butiken?
– Nej. Antingen Bank-ID eller en personlig tagg, som man får av oss och endast kan användas av personen den är knuten till. När vi är på plats behövs ingen av de grejerna, då vi har dörren öppen. Men man måste ha ett betalkort, för det går inte att betala med kontanter.

Hemköpslokalerna kommer i framtiden att rivas för att bygga upp bostäder med verksamheter i bottenplan. På andra sidan torget siktar ICA på att återetablera sig efter den tragiska branden i vintras. Exakt hur länge Maria och Björn kommer att kunna driva sin nya, tillfälliga butik är oklart.

– Det är tills vidare som gäller i nuläget, säger Maria.

Maria och Björn har märkt av hur viktig en livsmedelsbutik på torget är för Vagnhäradsborna. När Vagnhäradsbor kommit och handlat i handelsboden i Västerljung, har de ofta frågat och tjatat på paret att försöka öppna även i grannbyn.

– Vi hoppas att det här ger en liten skjuts till Vagnhärads torg igen, för det är verkligen öde nu, när vare sig Hemköp eller ICA finns kvar, säger Maria.

Trosa kommun har fler planer för torget.

– Vi tittar även på torgförsäljning. Tanken är att upplåta fyra torgplatser i närheten av den nya butiken, för att skapa ännu mer liv och rörelse. Parallellt med det arbetet fortsätter vi så klart titta på lösningar för Hemköpslokalen, som inte ska rivas än på ett tag. Där ser vi gärna att folk kommer med kreativa förslag på vad som kan göras, säger Jonas Ivervall.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post