Kanonkula i ån kan vara från när ryssen attackerade Trosa

William Forsén hittade en rostig gammal kanonkula när han magnetfiskade i Trosaån. Nationella bombskyddet vågade inte ta några risker, hämtade upp kulan och förstörde den. Enligt en expert som ÖSP varit i kontakt med kan det inte uteslutas att det handlar om en kula från Ryssland.

Natten till torsdagen den 23 juli 1719 öser klockaren Jacob Larsson och hans barn stressat ner några av kyrkans värdefullaste saker, däribland två kalkar av silver, i en träkista. Det skramlar när de släpar ner den tunga kistan till ån och lyckas få ner den i en liten båt. Jacob säger farväl till barnen.

Ihop med sin bror Jöns Eriksson börjar han ro uppströms för allt han är värd, mot det som idag är Vagnhärad. Där, i närheten av dagens Häradsvallen, blir Jacob och Jöns upphunna av fienden. De hoppar hals över huvud i ån, tar sig upp på andra sidan och springer till skogs.

När de ett dygn senare, på fredagsmorgonen, vågar sig ner till ån igen, hittar de kistan uppbruten och allt innehåll stulet. Allt förutom den nya bibeln.

Exakt hur jakten på Jacob och hans bror såg ut är omöjligt att veta. Likaså när ryssarna fick vittring. Men det går inte att utesluta att de försökt beskjuta duon på ett eller annat sätt.

Och då passar det bra att spola drygt 300 år framåt i tiden. Torsdagen den 20 oktober körde 22-årige Trosabon William Forsén magnetfiske för tredje dagen i rad. Han stod vid Kungsbron/Frälsisbron, precis i närheten av där Jacob Larsson måste ha börjat ro flera hundra år tidigare.

William hade tidigare fått en del småsaker på ”kroken” (för det handlar om en stark magnet och ingen krok i det här fallet), men inget anmärkningsvärt. Nu blev det jackpot.

En kanonkula.

Läs resten av artikeln HÄR!

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post