Kalla det nya balla bland badare
Kallbadstrenden håller i sig. Privatpersoner, föreningar och företag har hakat på.

Engsholms slott på Mörkö har haft ett kallbadhus i 20 år. Det står på pålar ute i vattnet och designades för att likna klassiska svenska kallbadhus från förr.
– Det är nästan som att vara på en båt, där alla landintryck skärs av: slutet bakåt och bara havet framåt. Men fram till nyligen har kallbadhuset mest använts på sommaren. Därför är det extra roligt att det nu används till det som var ursprungssyftet för den typen av byggnader. Det är fantastiskt hur vi kan använda vår natur och våra vintrar på det här nygamla sättet, säger Kerstin Johansson, som är vd för Engsholms slott och äger verksamheten ihop med sin syster Maria Strid och mamma Karin Johansson.
I anslutning till kallbadet, har Engsholms slott två vedeldade basturum och ett relaxrum däremellan. Kallbadstrenden har fått en extra skjuts på grund av den rådande pandemin, när många letar efter aktiviteter som går att göra utomhus och på säkert avstånd till andra. För en verksamhet som i normala fall bygger till stor del på konferenser och att större sällskap kan samlas, är det här en tacksam fluga.
– Dels kommer personer som bara vill träffas utomhus, kanske med äldre familjemedlemmar. Dels kommer barnfamiljer som är ute efter att göra en rolig aktivitet i närområdet. Nu har det även börjat komma en del övernattande gäster, som lockats tack vare kallbadhuset, säger Kerstin och fortsätter:
– Det här är ett led i vår omställning, där vi fått ställa om till mer ”leisure” för mindre sällskap. Men det är också en möjlighet, att få ta tag i något bra som vi annars kanske inte hade tagit tag i. Inget ont som inte för något gott med sig.
I Stjärnhov har de ständigt driftiga personerna i Stjärnhovs IK fixat med ett kallbad. Det ligger vid den gamla badplatsen ”Stenmans brygga”. Längst ut på bryggan går en badstege ner i vattnet. Omkring stegen har man huggit upp isen i en L-form, där upp till fyra personer kan vara i samtidigt.
– Och ha lite trevligt och prata, säger Linda Karlsson, vice ordförande i SIK och en av dem som kallbadar frekvent.
Det känns rätt kallt. Är det verkligen trevligt?
– Jättetrevligt till och med! Många av oss som badar är träningsmänniskor. När du kör intervallträning, låt oss säga knäböj, kan 45 sekunder kännas som en hel evighet. Här i vattnet har vi konstaterat att vi kan stå i en, två, ja till och med fem minuter – och det känns som att tiden går hur fort som helst. Du kommer över en tröskel så att kroppen bara producerar värme. Det är väldigt behagligt, faktiskt.
Behagligt?
– De allra flesta gångerna. Visst kan man ha dippar när det inte känns lika skönt.
De är ett gäng på tio personer som kallbadar ofta. Vissa varje dag. Men vem som helst får bada i isvaken, det finns verktyg för den som behöver få undan nyfrusen is.
– Häromdagen kom det en man gåendes. Han hade åkt från Sparreholm för att han sett på Facebook att vi hade öppet och inte hade några liknande möjligheter i Sparreholm, säger Linda.
ÖSP skrev om kallbad redan i nummer 19 förra året, då med fokus på Gnestas kallbadare, som samlades vid Klövetbron nära Gåsinge.
– Det tillkom ganska många i vår grupp på Facebook efter att ni skrev i tidningen, men de har inte gett sig till känna i verkliga livet ännu. Vi är fortfarande mellan två och fem personer som badar regelbundet, säger Carina Lööf.
I Stensund utanför Trosa finns en uppsågad liten vak. Alla får bada där. Det ligger en kratta på bryggan, om hålet skulle ha fått en ishinna över sig.
En som badar regelbundet är Tanja Lappalainen.
– Jag började vinterbada förra året i februari. Hade läst och hört en del om det och ville utmana mig själv – och se vilka effekter jag skulle få. Jag tycker att det är en häftig känsla att möta det kalla. Första instinkten är att fly, men då får man ta kontroll över situationen och andas och ligga kvar och bestämma själv när det är dags att kliva upp. Sedan efter badet infinner
sig en varm skön känsla och kroppen känns energisk, säger hon.