Järnaboende kostchef nominerad till matpris

Järnabon Sara Seing är kostchef i Södertälje kommun. För sitt arbete med skolmaten har hon nu blivit nominerad till ett pris i den nordiska mattävlingen EMBLA Nordic Food Awards. Vinnaren utses i Oslo senare i vår.

Sara Seing. Foto: Södertälje kommun

Sara, som även är verksamhetschef för MatLust Utvecklingsnod, har blivit nominerad i kategorin ”Nordic food for many”. För att nomineras i den kategorin krävs extraordinära insatser för att uppmuntra kvalitet och nordisk matkultur i offentliga måltider. Juryns motivering lyder: ”Sara Seing har med sitt ledarskap lyckats använda skolmåltiderna för att utveckla lokala initiativ för mer hållbart producerad mat och livsmedelssystem samt öka betydelsen av god och näringsrik kost för barnen.”

– Det är en stor ära att få representera Sverige i denna livsviktiga tävling. Sverige är ett föredöme som serverar kostnadsfria näringsriktiga skolmåltider. I Södertälje har vi på olika sätt i drygt 20 år framgångsrikt använt skolmåltiden som ett verktyg för att stimulera hållbar lokal livsmedelsproduktion. Jag hoppas att vi med denna nominering får dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter till andra offentliga måltidsaktörer i Norden, så att vi tillsammans kan växla upp och bidra till en ökad lokal och hållbar livsmedelsproduktion, säger Sara Seing.

EMBLA Nordic Food Awards har som mål att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna bakom maten. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Färöarna och Grönland. Finalen hålls i Oslo den 11 mars.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post