Järna SK hoppas hockeyn får ett lyft – för 28 miljoner kronor

Ett billigare alternativ, ett dyrare. Nästa vecka tas ett ytterst viktigt beslut för Järnas idrotts- och kulturliv. Klart står att utformningen av Ljungbackens IP kommer att förändras för all framtid. Föreningen som berörs allra mest vet vad den vill.

Det nuvarande gymmet, vägg i vägg med ishallen, rymmer knappt en halv hockeytrupp. Gruppträning är svårt att få till.

Hanna Klingborg (MP), kommundelsnämndens ordförande i Järna.

Michael Hermansson vid uterinken. Förhoppningen är att ismaskinen ska få ett nytt garage precis bakom hans rygg, mellan det som framöver blir två rinkar med tak och väggar.

EXKLUSIVT I TIDNINGEN: Så skulle vinter-OS kunna påverka Järna

– Vi vill trycka på knappen på en gång, säger Michael Hermansson, ordförande i Järna SK Ishockey.

Den ständigt växande hockeysektionen har 400 aktiva utövare. En inomhusrink räcker inte längre. Omklädningsrummen är för få, precis som förråden. De tidigaste träningspassen ligger redan klockan 16.00 på vardagarna, för att hinna klämma in så många av de yngre lagen som möjligt.

– Som det är nu försöker vi trycka in två liter vatten i en enlitersflaska. Till slut börjar vi kannibalisera på oss själva. Barnen som spelar blir lidande, säger Hermansson.

Två alternativ

Redan när uterinken byggdes var tanken från politikens sida att bygga in den framöver. Så blir det också. Frågan är bara hur stort projektet blir i övrigt.

Ursprungsförslaget kostar 17 miljoner kronor och täcker in inbyggnad av uterinken, ny lösning för garage för ismaskin, ny utomhusisyta för allmänhetens åkning, minst två nya omklädningsrum och ett nytt förråd. Det alternativa förslag som finns – som Järna SK lobbar för – går på ytterligare 11 miljoner, men innefattar då även en helhetslösning med nytt gym, kontor, konferensrum, handikapp­toaletter och en stor foajé.

Frågan var uppe på kommundelsnämndens senaste möte, men sköts upp till mötet den 4 juni.

– Det hade att göra med att vi på nästa möte får upp ett ärende om ett kulturnav i Järna, där nya lokaler för våra kultur- och fritidsverksamheter – fritidsgård, bibliotek och kulturskola – ska diskuteras. Det handlar om två stora investeringar som berör centrala Järna och det kändes därför viktigt att ha helhetsbilden klar innan vi tar beslut, säger Hanna Klingborg (MP), kommundelsnämndens ordförande.

Protesterade mot bordläggningen

Den enda som protesterade när beslutet sköts upp var Richard Hoffman (M), som är ersättande ledamot i
nämnden.

– Den här typen av förhalningar gör bara att arbetet tar ännu längre tid. Det är onödigt – för alla i nämnden är ju överens om att hallen ska byggas in, säger han.

Hanna Klingborg håller inte med om tidsaspekten.

– Bordläggningen fördröjer inte arbetet, eftersom budgeten för investeringen ändå ligger på nästa år, säger hon.

Richard Hoffman tycker att det handlar om äpplen och päron när det gäller diskussionerna om kultursatsningar och planerna för IP.

– Det är jättebra att det satsas på både bibliotek och fritidsgård. Men där handlar det om betydligt större och dyrare projekt, så det kommer aldrig att funka att genomföra samtidigt. Projektet som berör JSK är ju redan färdigt.

Hanna Klingborg tycker att äpplen- och päronjämförelsen är felaktig.

– Den håller jag inte alls med om. Det har till exempel funnits diskussioner om en fritidsgård på IP. Det dyrare alternativet som finns på bordet skulle omvandla IP till en tydligare sorts mötesplats och då är det naturligtvis jätteviktigt att vi väger in om sådant som en fritidsgård kan ingå där.

– En ishall är något helt annat än ett bibliotek, men de förenas av att vara två viktiga mötesplatser. Så frågan handlar inte bara om en viss förening, utan vilka mötesplatser kommunen ska ha både för yngre och äldre Järnabor i det längre perspektivet.

EXKLUSIVT I TIDNINGEN: Lilla Järna gör avtryck i världens bästa liga

Mer läsning

I tidningen kan du läsa mer om hockeyn i Järna och hur ett framtida OS kan påverka bygden. Du läser den antingen digitalt här eller plockar upp den ur din postlåda eller ur ditt lokala tidningsställ.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post