Italiensk varg fixar nya isen vid Tomtaklint

Ett italienskt vrålåk ska hålla Trosas nya konstfrusna is fin. – Den kommer att gå sju dagar i veckan under högsäsong, säger Peter Lillieroos, gruppchef för kommunens fastighetsservice.

– Jättekul att vara med om något nytt, tycker Peter Lillieroos och hans kollegor på fastighetsservice.

Florida har sitt Panthers, Pittsburgh sitt Penguins, San Jose sitt Sharks.

Trosa kommun har nu sin Ice Wolf. Det är namnet på den sprillans nya ismaskin som köpts in från italienska Engo. Den har uppvärmd hytt, bekväm sits, kameror som sänder rörliga bilder direkt till en ordentligt tilltagen skärm och tillräckligt många knappar i olika färger för att kännas som ett rymdskepp.

– Utan att nämna några namn, testade vi ett annat märke och den ismaskinen var som att hoppa in i en gammal Cheva-54:a i jäm­förelse, säger Peter Lillieroos.

Han och hans medarbetare har gått utbildning i hur man kör ismaskinen. Under samma vecka som den här tidningen släpps, är tanken att de ska ta sig ut på rinken för att hinna lägga en bra grund. Det är invigning lördagen den 19 februari och för­hoppningen är att isen ska hålla toppklass till dess. Den kommer sedan att vara öppen för allmänheten varje dag mellan 10.00 och 22.00 fram till den 20 mars. Den månaden blir en testperiod för att fastighets­service-gänget ska bli varma i kläderna inför hösten.

Klarar ismaskinen snö?

– Den kan ta upp till 10 centimeter snö. Snötanken är på 3 kubik, så om det har kommit 10 centimeter kan vi inte åka längre än 30 meter innan vi måste tömma den. Så har det kommit rikligt med snö måste vi sätta in extra­personal. Då kan det krävas stödinsatser med grävmaskin och snöslunga, säger Peter och fortsätter:

– Med tanke på att isrinken inte har något tak, är vi väldigt påverkade av väder och vind. Men vi har fått många bra tips och trix av rutinerad personal, bland annat av dem som sköter Östermalms IP. Till exempel kan det vara smart att stänga av kylan på natten om vi vet att det ska vara milt och regna, för annars har vi som en krater att brottas med på morgonen.

Hur ofta kommer ni att behöva använda ismaskinen?

– Den kommer att gå sju dagar i veckan under hög­säsong. Exakt hur ofta är svårt att sia om. I nu­läget handlar det mest om skolorna och allmänhetens åkning, men det har även visats intresse från föreningslivet – inte bara i Trosa kommun, utan även i grannkommunerna – så jag tror att det kan bli riktigt bra snurr på isen.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post