Inte en julmarknad, utan flera

Ja, du läste rätt. Det blir inte en julmarknad i Trosa det här året, utan flera mindre. Under namnet ”Julmys” går det att besöka knallar varje helg, från sista helgen i november till sista advent. Det beskedet har glatt många.

Så här såg julmarknaden ut i fjol. I år blir det ett annat upplägg.

Orsaken är så klart corona. Det hade varit omöjligt att få tillstånd för den vanliga, stora julmarknaden, där trängseln är lika karaktäristisk som doften av brända mandlar.

– Marknaden blir istället uppdelad på alla fyra adventshelgerna, både lördagar och söndagar. Så åtta tillfällen totalt, berättar turistchefen Malin Karlsson.

Julmyset sker på tre platser parallellt: Garvaregårdens innergård, Tre Små Rums innergård och Skolparken nära Trosa torg. På de två förstnämnda platserna är det inte tillåtet att vara fler än 50 personer samtidigt och det kommer att stå ”dörrvakter” som håller koll på att inte den siffran överstigs.

De knallar som redan hade anmält sig innan pandemins intåg blev tillfrågade först.

– I övrigt har vi våra vanliga regler om att det de säljer, i den mån det går, ska vara egenproducerat, säger Malin, som är med och fördelar ut platser och helger till olika knallar.

Livet för knallarna har inte varit roligt det senaste halvåret och beskedet från Trosa har varit lite av ett julmirakel för vissa av dem.

– Vissa av knallarna har blivit så glada att de nästan gråtit i telefonen. Verkligen allt har annars blivit inställt för dem, säger Paola Andersson på Trosa turistcenter, som är den som haft direktkontakt med knallarna.

Inget Halloweek

För att skapa extra mys-stämning kommer Trosa turistcenter att ställa ut brinnande marschaller under samtliga marknadsdagar.

Det kommer man även att göra på Alla helgons dag, den sista oktober. Men något ”Halloweek”, som blev ett lyckat arrangemang i fjol, blir det inte.

– En del av de lokala företagarna kommer att köra lite egna evenemang på sitt håll, men vi gör inget gemensamt i år. Det blir alltså inget zombierun, spöktåg, spökvandring eller så, säger Malin Karlsson.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post