Initiativ från Järna hyllades på gala i Södertälje

När Södertäljegalan arrangerades för femte året i rad var flera aktörer från ÖSP:s spridningsområde nominerade till priser. Ett par av dem vann. – Galan lyfter Södertäljes företagsliv på ett fint sätt, säger Maria Flock Åhlander, vice VD för Ekobanken, som tog hem ett av priserna.

Hanna Klingborg (MP), till vänster, och Alexander Rosenberg (M), till höger, delade ut Årets hållbarhetspris till Ekobanken. Foto: Södertälje kommun

Full fart senare in på galakvällen i Södertälje. Foto: Södertälje kommun

Den 8 november hölls Söder­tälje företagardag på Scania­rinken. Dagen avslutades med en gala på restaurangen Snäckviken, där tio utmärkelser delades ut. Som du ser i faktarutan här bredvid är flera av de nominerade baserade i de södra delarna av Södertälje kommun, där ÖSP ges ut.

Galan är till för att uppmärksamma och lyfta fram företag, organisationer, föreningar och individer som gör något bra för Södertälje.

Ekobanken grundades i Järna för 21 år sedan och huvudkontoret ligger fortfarande kvar på orten. Den här kvällen fick banken Årets hållbarhetspris, med motiveringen: ”Ekobanken arbetar med alla dimensioner av hållbarhet. Banken bidrar till hållbar utveckling genom att på ett transparent sätt endast låna ut pengar till verksamheter som gynnar samhället socialt, kulturellt eller miljömässigt.”

Maria Flock Åhlander var på plats och tog emot priset.

– Motiveringenn var klockren och fångar det unika med vår bank, säger hon.

Vad var roligast med att vinna?

– Äran och uppmärksam­heten ett sådant här pris ger är så klart kul. Sedan är det roligt när vi märker hur glada våra kunder och medarbetare blir för att Ekobanken får bekräftelse. Det har blivit många glada tillrop i sociala medier!

När du jobbar med hållbarhet, är ett sådant här pris även bra ur en marknadsföringssynpunkt.

– När vi några dagar senare hade ett så kallat pop up-kontor i Malmö, kunde vi berätta att vi precis prisats för vårt hållbarhetsarbete. Det innebär så klart ett mervärde.

”Det kom som en överraskning”

I kategorin Årets initiativ vann nyblivna Trosabon Alice Machin, för sitt arbete med Bondens marknad i Järna. Hon har både varit projektledare och initiativtagare till marknaden.

Motiveringen löd: ”Vinnaren av årets initiativ har som projektledare och sann entusiast framgångsrikt skapat gemenskap runt viktiga lokala frågor. Bondens marknad har kommit för att stanna.”

– Jättekul, säger Alice. Det kom lite som en överraskning, då jag hade missat ett mejl om att jag var nominerad. Så jag fick reda på nomineringen dagen innan galan och då hade jag redan planerat in att resa bort, så jag kunde inte vara på plats och ta emot priset.

ÅRETS HÅLLBARHETSPRIS Ekobanken.

Nominerade från ÖSP-området

ÅRETS LEDARE Per-Eric Nygren, Folkets Hus och Bio i Mölnbo.

ÅRETS INITIATIV Midsommarfirandet slår rekord – Järna Turinge folkdansgille/Bygdegårdsföreningen, Alice Machin – Bondens marknad, Järna/Under tallarna.

ÅRETS BYGGNADSVERK Oaxen fritidshus.

ÅRETS RENOVERING Ängsholm, huvudbyggnad och orangeri.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post