Hyllad kraftsamling firade ett år
Powerhuset och projektet ”Aldrig ensam i Gnesta” har hjälpt många människor lokalt och skapat intresse nationellt. Vid jubileumsfirandet den 23 augusti fylldes lokalerna till bredden.
Många höll tal framför den stora publikskaran i Powerhuset. En av talarna var Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna.
– Påtvingad ensamhet är den största folksjukdom vi har här i Sverige. Det krävs stort politiskt mod från en kommun för att våga satsa pengar på ett sådant här projekt, då det inte sparar pengar åt kommunen i första hand, utan mest lönar sig för landstingen. Politikerna och tjänstemännen i Gnesta ska ha en eloge för att de ser till kommuninvånarnas bästa och inte bara till plånboken, sa Peter.
En av de politikerna är Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande i socialnämnden.
– Jag är så stolt över hur det här blivit. Det är MÅNGA som bidragit – inte minst de personer som är här varje dag och jobbar ideellt, sa hon och fortsatte:
– Det här skapar ringar på vattnet ute i landet. Jag blir väldigt glad när jag hälsar på i olika kommuner och hör ”det här Aldrig ensam i Gnesta är ju ett fantastiskt kul initiativ”.
Får folk att må bättre
Ann Malmström är chef för socialförvaltningen. Hon var inne på samma linje som Peter Sikström.
– Man mår bättre om man får vara i ett sammanhang, oavsett om man får ge stöd eller får stöd. Den typen av värden är svåra att mäta i pengar. Men vi VET att Powerhuset får folk att må bättre. Gnesta är lite unikt på den punkten, det ska ni veta, sa Ann.
Det kom hyllningar från fler håll, bland annat SPF-distriktet, PRO-distriktet, Lions Club och Röda Korset.
”Otroligt år”
Mest i centrum stod möjligen Margareta Bergdahl och Jan Ancker, ordförande i PRO Gnesta respektive SPF Seniorerna Gnesta-Daga. De sliter ideellt för att göra livet bättre för Gnesta kommuns äldre. Alla förberedelserna hade gått bra, förutom en sak: vädret. Fast regnet kanske inte var så dåligt ändå?
– Det finns fördelar med att alla behövde tränga ihop sig här inne. Det gör det ännu lättare att skapa nya kontakter, sa Jan, när han och Margareta hämtade andan en aning bakom kulisserna.
– Det senaste året har varit otroligt. Vi blir sporrade av att så många engagerar sig. Framtiden finns det bara gott att säga om, sa Margareta.
– Verkligen. Vi har så mycket visioner och idéer, som ska hjälpa oss att ta nästa steg. Våra ledord ”Aldrig ensam” kommer vi dock aldrig att överge, även om vi kanske ändrar från ”…i Gnesta” till ”…i Gnestabygden” eftersom vi faktiskt täcker in hela Gnesta kommun, sa Jan.
I Powerhuset sitter även frivilligsamordnaren Åsa Gustafsson. Hennes uppdrag är att främja psykisk hälsa och motarbeta ensamhet. Uppdraget är integrerat i ”Aldrig ensam”-satsningen. Hon utgår från Powerhuset, men rör sig runt på många olika platser.
– Jag kommer att vara en del på biblioteket. Jag hänger på ”Flamman”. Jag är en del på Träffpunkten. Jag ska till hösten även röra mig ut till matbutikerna, bara stå där och se om jag får tag i folk som behöver stöd. Allt handlar hela tiden om att komma i kontakt. Jag ska inte sitta gömd i ett hus, utan jag ska söka upp platser i kommunen där jag tror att det finns folk som behöver hjälp eller folk som vill göra insatser, säger Åsa.