Hur ser det ut i dina skåp?

Hyllor fulla med ”kanske-kläder” som du kanske eller kanske inte kan använda nån gång? Köksredskap och husgeråd som du använder en gång vart femte år? Små svårdefinierade prylar som troligen ”hör till något som bör lagas någon gång”?
Kort och gott – en massa oanvändbara saker som samlar damm och gör det svårt att städa. Dags att rensa ut – och leva lättare!

Precis så lyder titeln på Eva Maria Karlanders bok om hur du får ordning hemma – ”Rensa ut och lev lättare”. Drygt 150 sidor smarta och praktiska råd om hur du ska få ett bra system i förvaring hemma – och framför allt hur du kan släppa taget om allt skräp som du troligen aldrig kommer att få användning av.

Veckoteman

För Eva Maria Karlander resulterade stressen över oredan i ett nytt angreppsätt – lite i taget över längre tid. Foto: Sofie Alkeberg

Boken gör mycket för att lätta på stressen och bördan över att ta tag i överbelamrade skåp och stökiga förvaringsutrymmen. I korthet går det ut på att göra lite i taget, snarare än att kasta sig ut i en furiös städorgie – en erfarenhet Eva Maria själv fick lära sig efter ett nyårslöfte.
– Efter en vecka var jag alldeles utmattad, säger hon. Jag insåg att jag behövde dela upp arbetet och göra lite då och då under en längre tid.
Det kom att bli veckoteman. 52 stycken, vilket innebär att man kan gå igenom hela huset under ett år snarare än att försöka göra det på ett veckoslut. Inom varje tema finns det exempel på sådant man kan göra i hallen, köket, bilen, garaget, trädgården – kort och gott en inventering av allt sådant i hemmet som mår bra av en genomgång och rensning.

Vi är olika

För många är det självklart att kasta en tröja som man har bestämt sig för har gjort sitt. Många andra av oss lägger undan den i förhoppningen att vi kanske ändå kan använda den. Kanske. Nån gång i framtiden. Kanske när vi rensar i trädgården…

I boken ”Rensa ut och lev lättare” får du systematiska tips på hur du ska ta dig an ordningen i hemmet.

Även om vi inte är sjukliga samlare så blir ändå resultatet att våra skåp, garderober, kökshyllor och förrådsutrymmen blir överfulla. Och då har skräpet en tendens att vinna terräng i hemmet. På öppna ytor, bord, golvet, stolar – och till slut vill man inte se åt eländet.
– Samtidigt är det viktigt att vi respekterar varandra i hemmet, säger Eva Maria. En person kanske inte upplever oredan som ett problem – men man bör enas om att hålla snyggt i de gemensamma ytorna i hemmet.
– Och rensa aldrig ut någon annans saker utan deras godkännande!
En knäckfråga kan vara barnens leksaker. Vissa gömmer undan oanvända leksaker för att sedan ta fram dem någon annan gång.
– Hos oss brukar barnen bestämma att de vill sälja några saker och då får de en slant och kan använda till något nytt.

Börja i hallen

Eva Maria tycker att det är en bra idé att börja med hallen. Det är vad som möter oss först när vi kommer hem och skapar ett första intryck av hemmet.
– Börja med att plocka bort det som inte hör hemma i hallen, skriver Eva Maria i boken.
Det kan vara skor som du inte använder, kläder som inte hör till säsongen eller saker som ska lagas. Ordna en plats att lägga posten på i väntan på sortering.

”Var sak på sin plats”

En större uppgift brukar köket vara. Börja med att sortera ut det som inte hör hemma i köket – och redan här kommer devisen ”var sak på sin plats” ifatt oss. För det som inte ska vara i köket ska läggas i något annat rum – och då krävs det att det finns en plats där just den prylen hör hemma. Här har du ett mer långsiktigt projekt igång!
Kolla din köksutrustning – har du saker du aldrig använder? Ta bort allt sådant och släng eller lämna till återvinning. Sträva efter att hålla arbetsytor i köket tomma. Ställ in köksmaskiner i skåpen. Se över bestick, porslin, glas och bunkar och ställ undan eller rensa ut sådant du sällan eller aldrig använder.
– Tänk också på att det här är en process där man aldrig blir färdig, understryker Eva Maria. Jag skriver fortfarande upp saker som behöver göras och delar upp det i delprojekt.
Den uppdelningen gör att projekten får genomförbara delmål som hon kan uppnå – något som också minskar stressen inför tankarna på saker man behöver göra framöver.

Stora vinster

Det finns många idéer och förslag om hur man kan komma till rätta med oredan. ”En sak in – en sak ut” är ett exempel som vissa använder, alltså att man måste göra sig av med till exempel ett plagg när man köper något nytt.
– Själv försöker jag över tiden bli av med saker, säger Eva Maria. Jag funderar mycket på konsumtion och på vår miljö – det är så nära för oss att köpa saker. Behöver jag verkligen det här?
– Det kan vara svårt, jag tycker själv om att shoppa, erkänner hon. Men jag tycker att återvinning och återbruk är en fantastisk idé.
Att inte bara slänga saker utan först se vad man kan göra med dem istället är därför ett annat av Eva Marias förslag.

Eva Marias tre bästa tips

1. Vad blir fördelen för mig?

– Fundera på vad det skulle innebära för dig med ett prydligt hem där allt är i god ordning. Kanske lättare att städa? I mitt fall handlade det ofta om att inte behöva skämmas för oredan när jag ville bjuda hem någon.

2. Tjäna en hacka!

– Saker du inte använder kanske någon annan vill ha. Sälj på loppisar eller på andra sätt och tjäna en hacka som du kan göra något roligt för!

3. Nytta för någon annan

– Jag tycker att det är en fin idé att saker du inte behöver kan komma till användning för någon annan. Det finns jättefina butiker för återbruk – och du gör samtidigt en insats för miljön.

Av | 2017-10-19T11:47:47+00:00 oktober 2017|Okategoriserade|

Om författaren:

Lämna en kommentar