Hon står upp när det blåser

Nazister dök upp, prideflaggor hissades, ett Facebookinlägg skrevs. Storleken på bollen som sedan sattes i rullning hade Jenni Steiner aldrig räknat med. En månad senare ångrar hon ingenting.

Den här texten publicerades för första gången i ÖSP i augusti 2018.

Tisdagen den 10 juli kom medlemmar ur Nordiska motståndsrörelsen (NMR) till ICA Trossen för att dela ut flygblad. De vägrade lämna platsen när de blev ombedda om det och enligt kunder och personal betedde de sig hotfullt mot människor som inte ville ta emot deras propaganda. NMR-anhängarna avlägsnade sig först när det vaktbolag som Trossen anlitar kom till platsen.

Butiken drivs av Jenni och Linda Steiner. Händelsen gjorde Jenni så arg att hon tillsammans med sin syster författade ett Facebookinlägg.

”Jag är homosexuell. Min fru jobbar också i butiken. Vi tillsammans med många andra av olika ursprung, läggningar, identiteter och utseenden utgör butikens kärna tillsammans med alla våra kunder. Det som utgör själva kärnan i NMR, å andra sidan, är en stark, gemensam övertygelse om att människor som oss inte har någon rätt att existera, och att de är beredda att få igenom sin ideologi med våld.”

Texten avslutas med en bild på de prideflaggor som Trossen hissade samma kväll. Inlägget fick snabbt tusentals reaktioner, kommentarer och delningar. Nyheten spreds som en löpeld och publicerades i rikstäckande medier.

– Jag skrev i frustration, med inte mycket mer tanke än att mina vänner och närmaste skulle läsa det. Men … det fick ju en otrolig spinn. Samma dag som jag skrev inlägget drog jag på semester, men det blev inte så mycket ledig tid där i början. Telefonen ringde i två dygn i sträck, säger Jenni.

Kramar och blommor

Hur skulle du beskriva senaste veckorna?

– Det blev en helt ny erfarenhet för mig, att uppleva den här gruppen människor. Inte bara för mig, utan även för mina anställda och kunder. Jag tror att Trosaborna generellt sätt inte haft någon direkt upplevelse av nazister på det här viset. Men sett till efterspelet är det all den kärlek och alla de positiva kommentarer jag fått som jag tar med mig. En massa Trosabor, andra handlare och människor i allmänhet har sagt att de håller med mig och att de finns här om de skulle behövas. Det kommer fram kunder som kramas och ger blommor.

Jenni hyllas för att hon står upp för allas lika värde.

– De säger saker i stil med ”fan, vad grym du är som vågar, för jag vågar inte.” Många människor är rädda.

Är inte du rädd?

– Nej. Man kanske borde vara rädd, men jag vet inte … jag blev bara så jävla less. Inte bara på nazisterna, utan på att ingen politiker högre upp gör det här till en tydlig valfråga. Jag kan tycka att det är fegt. Ska man vara politiker, ska man våga stå på barrikaderna och stå upp för Sverige. Sossarna har ett förslag, Moderaterna ett annat och så vidare. Då blir fokus på vilket som är det bästa förslaget – och det kan jag tycka spelar mindre roll. Det som behövs är en lagändring när det gäller den här typen av grupper. Nu. Så enas och gör ert jobb, om ni ska ta ut er lön.

Vill att politikerna agerar

Det kom väl ändå en del reaktioner från politikerhåll i kölvattnet av ditt inlägg, i alla fall lokalt?

– Absolut. Det dröjde inte många timmar förrän både Liberalerna och Daniel Portnoff (M) hade kontaktat mig. Portnoff gjorde även ett uttalande om att de står bakom mig. Det har känts bra. Vi har haft diskussioner om hur man ska ta den här frågan framåt. Politiker och näringsliv måste kanske gå ihop och samarbeta. För det är på vår arbetsplats, på kvällar och helger när politikerna inte är i gång, som de här grejerna sker. Vi i näringslivet måste ha handlingsmöjligheter. Då kan jag tycka att kommunpolitikerna dels ska finnas här för mig – och det har de som sagt gjort – men även i sin tur påverka där de kan. I sådana situationer är det i och för sig lätt att det snabbt blir valfläsk av det hela. Men det skiter jag egentligen i, det får gärna vara valfläsk, så länge som det händer något i rätt riktning.

Jenni var själv inte på plats den första gången NMR kom till butiken. Men den andra, någon vecka senare.

– Då kändes det lite mer utstuderat. De var sju personer och diverse familjemedlemmar. Vi fick snabbt kunder som ringde och frågade ”har de gått nu, kan jag komma och handla?” Det påverkar ju vår verksamhet när de står många precis utanför vår entré. Inte bara att det blir trångt, utan för att många kunder vänder på parkeringen. Min personal blir orolig. Alltihop skapar en allmän olustkänsla. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det ska vi ha, inget snack om saken. Men när det här påverkar mina affärer på det här viset, blir jag verkligen lidande. Plus att det är en hotfull stämning. Då vill jag kunna säga till dem: nej, ni är inte välkomna här, ni får gå härifrån. Det kan jag inte i dag. Och när man ringer polisen frågar de ”har det hänt något? Så länge som det inte hänt något så kommer vi inte”. Så där står man ju mitt i det där, med kunder, många väldigt unga personer som jobbar här, inte minst nu på sommaren – och det känns inte alls bra.

Blivit kallad för pedofil

Trossen öppnades av Jennis föräldrar för 25 år sedan. Organiserade besök av nazister har aldrig hänt innan den här sommaren.

Känns det som ett tecken i tiden?

– Ja. Det tror jag helt klart att det är. Jag har fått flera mejl och meddelanden från personer som antingen upplevde andra världskriget eller har släktingar som gjorde det. ”De här killarna, de vet ju inte vad de pratar om, varför kan de få härja fritt? Varför verkar delar av Europa vilja återupprepa allt det hemska som gjordes i början av 1900-taket.” Man kan verkligen läsa in en stor frustration i det de skriver.

Efter de två besöken, har du blivit kontaktad av NMR eller andra med liknande åsikter?

– Nej. Det är lite kommentarer på Facebook, men inget som det finns anledning att polisanmäla. Därmed inte sagt att det inte är olustigt. De verkar ha blandat ihop syrran och mig, för de skrev att hon var homosexuell och likställde henne med en pedofil, den typen av grejer.

Många vill kraftsamla i Trosa

Vad önskar du händer nu?

– Efter Almedalen, där bland annat Annie Lööf (C) markerade tydligt mot nazisterna, ploppade det upp en del sådana här initiativ som ringar på vattnet. Det blev någon blänkare i tidningen här och en viral grej i sociala medier där. Många bäckar små … jag tror att både jag och andra kan ha hjälpt till att närma oss det där viktiga lagförslaget. Men jag tycker däremot att 2020 som det snackas om är alldeles för långt fram. Hallå, det behövs ju nu!

Lokalt i Trosa då?

– När det lugnar ner sig efter semesterperioden hoppas jag att vi i Trosa, kunder och företag, kan gå ihop och göra något mer av all den här positiva energin som bevisligen finns. Det är redan många som har hört av sig.

Orkar kämpa vidare

Fyra av sex flaggor som vajar i den varma sommar­vinden utan­för Trossen är pridemönstrade. När ÖSP är på besök går vi ut för att ta några bilder vid stängerna. Då upptäcker Jenni klistermärken hon inte sett där förut.

”Krossa homolobbyn! Nordfront.”

Avsändaren går inte att ta miste på. Hemsidan som anges är NMR:s främste informations­kanal. Jenni skakar samman­bitet på huvudet.

Liknande klistermärken har satts upp här och var runt om Trosa. Enligt uppgifter till ÖSP har privatpersoner rivit bort flera av klistermärkena.

Det här är NMR

  • Bildades 1997 under namnet Svenska motståndsrörelsen, ur de mest radikala delarna av landets rasideologiska miljö.
  • Nordiska motståndsrörelsen, som gruppen kallat sig sedan 2016, är Sveriges största och mest aktiva nazistgrupp med grenar i Norge, Finland och Danmark.
  • Utmärker sig för sin uttalade nazism. Ser sig själva som en ”revolutionär spjutspets”. Målet är att störta de nordiska demokratierna och ersätta dem med en enad ”nationalsocialistisk ledarstat” under NMR:s politiska kontroll och ideologiska styrning.
  • Har Adolf Hitler som viktig inspirationskälla.

Källa: Expo.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post