Hon är Årets Trosabo

Jenni Steiner har prisats på många håll det senaste året. Men ingen hyllning håller hon så högt som den hon förärats av ÖSP:s läsare. – Fantastiskt hedersamt, säger Årets Trosabo 2018.

Jenni Steiner och ÖSP:s Jessica Gustâv.

Tidigare i år fick ICA-handlaren Jenni Steiner kliva upp på scenen på QX Gaygala och ta emot priset som Årets vardagshjälte. Det var en sidoeffekt av det envisa arbete hon lagt ner på att stå upp för allas lika värde. Det arbetet har givetvis pågått länge, men det blev av mer offentlig karaktär när hon – och de andra på ICA Trossen – gick i icke-fysisk klinch med Nordiska Motståndsrörelsen i somras. Bland annat hissades prideflaggor i butikens flaggstänger.

Läs mer: Han är Årets Gnestabo

Blommor, kramar och uppmuntrande ord har redan strömmat in i massor. Nu prisas Jenni igen. Hon fick flest röster i ÖSP:s tävling Årets Trosabo.

– Fan vad coolt, blir den spontana reaktionen när ÖSP ringer upp.

Du börjar väl bli van att ta emot priser?

– Möjligen. Men jag måste säga att det här priset är hundra gånger häftigare att vinna än allt annat. Jag är ju liksom uppvuxen här i Trosa och bryr mig otroligt mycket om Trosa. Att bli utnämnd till Årets Trosabo betyder väldigt mycket. Tänk att så många röstat på mig!

Varför tror du att du fick flest röster?

– Jag tror att det uppskattas att jag står upp för de goda krafterna. Jag tror att folk kanske behöver en förebild, någon som vågar stå lite på barrikaderna.

Förutom äran får vinnaren av Årets Trosabo 5000 kronor att lägga på ett väl­görande ändamål. Jenni väljer att stötta stiftelsen Expo, som har som syfte att upplysa allmänheten om rasism och främlings­fientlighet genom tidningsproduktion och tidningsutgivning.

– Inte bara för att de sysslar med viktig grävande journalistik, utan för att de även försöker utbilda och snappa upp unga människor – framför allt killar – som är på väg in i högerextrema kretsar, inte minst NMR.

Och det var ju med NMR allt började för din del i somras?

– Precis. Så det passar extra bra.

I omröstningen till Årets Trosabo stod kampen om förstaplatsen mellan Jenni och Trosa Boulesällskaps eldsjäl Icke Kilagård. Båda fick över hundra röster var.

– Alla de andra som gick att rösta på är grymma! Jag har ju en hel butik och all min personal i ryggen, många av de andra driver ju sina hjärtefrågor helt ensamma eller ihop med någon enstaka annan eldsjäl. De ska en massa beröm för sitt arbete, säger Jenni.

Läs mer: Han är Årets Gnestabo

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post