Hockeystjärnan först ut på Hedebyskolans hyllningsvägg

Hedebyskolan vill lyfta fram positiva exempel på tidigare elever. Den som först åker upp på skolans ”wall of fame”: tidigare NHL-spelaren Nicklas Grossmann.

Hedebyskolans rektor Tommy Hellsten (till höger) och hans lärarkår har röstat fram hockeyspelaren Nicklas Grossmann som första namn ut på skolans nya ”wall of fame”. Här är bilden som ska hängas upp på väggen, fotad av FotoAnna i Trosa.

Nicklas är uppvuxen i Vagnhärad. Han är född tidigt på året 1985 och gick i skolan med 84:orna. Ett foto på honom med tillhörande motiveringstext kommer nu att hängas upp i Hedebyskolans studiehall.

– Vi vill visa att man kan lyckas ute i världen även om man gått på lilla Hedeby­skolan i Vagnhärad. Jag har upptäckt att det är många elever här som har lite dålig självkänsla kring både sig själva och Vagnhärad, säger rektorn Tommy Hellsten.

Nicklas Grossmann var en av de givna kandidaterna när det röstades bland lärarna om vem som skulle vara först upp på väggen.

– De lärare som jobbade här redan då och hade honom som elev, har berättat att han var en ambitiös elev och en bra kamrat. Att han sedan gick vidare och lyckades med sina mål är det viktiga, inte att han spelade i Tre Kronor och NHL och blev miljonär, säger Hellsten.

Nicklas var på plats under en liten ceremoni i samband med skolavslutningen.

– Kul! Det är ett väldigt fint initiativ av skolan att skapa den här traditionen, för kidsen måste få inspiration och se att det verkligen går att ta sig någonstans – sedan spelar det inte lika mycket roll om det handlar om idrott, musik eller studier, säger Nicklas.

Hur var din egen skoltid i Vagnhärad, både på Fornby och Hedeby?

– Det var en jättebra tid. Jag kommer ihåg väldigt mycket. Det var tryggt klimat och alltid bra lärare, som gjorde det till en bra omgivning för oss elever. Sådant är viktigt, när du befinner dig i en tid i livet när mycket händer med dig.

Två som startar nya kapitel

Varje år från och med nu kommer ett nytt fotografi att sättas upp i samband med att vårterminen tar slut. Tommy Hellsten kommer inte att vara kvar för att se väggen växa fram. Han slutar som rektor på Hedebyskolan.

– För ett par år sedan startade jag en trädfällnings­firma som en ren bisyssla. Den har vuxit så mycket att jag blev tvungen att välja. Så nu blir jag lärare igen på ungefär halvtid – i matte och hemkunskap på Tomtaklintskolan – så att jag enklare kan kombinera med trädfällningen. Jag får det bästa av två världar.

Nicklas Grossmann har också valt att sadla om. Nyligen tog han slutgiltigt beslut om att lägga skridskorna och klubban på hyllan, efter en lång karriär i både NHL och på hemmaplan.

– Nu är det färdiglirat. Det var självklart ett tufft beslut att ta. Men kroppen säger tyvärr ifrån. Jag är ändå lyckligt lottad som fick hålla på så pass länge. Nu stänger jag den boken – och slår upp nästa.

Han avrundade karriären som lagkapten i allsvenska Södertälje SK. Till hösten fortsätter han i klubben, men i en helt annan roll.

– Inget är skrivet i sten ännu och jag måste bli frisk i kroppen först. Men allt pekar mot att jag startar i en ledarroll på juniorsidan. Jag känner mig redan taggad. Det ska bli skitkul!

Du är inte trött på ishockeyn, alltså?

– Det känns bara bra att man får chansen att fortsätta hålla på med det man älskar.

På samma sätt som de lärare han hyllar från skoltiden i Vagnhärad, hoppas Nicklas bli en bra förebild för barn och ungdomar.

– Nu får jag kliva ur spelarbubblan och ta mig an lärardelen. Och så får jag se om jag är bra på det. Det blir spännande att försöka hitta fram till vem man är som ledare.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post