Havsbadets strand unik för Sörmland

Som enda strand i Sörmland, och en av få i Sverige, har Trosa Havsbad fått en prestigefull miljömärkning. Samtidigt har extra krut lagts på att göra badupplevelsen trevligare – både över och under ytan.

Havsbadet en blåsig dag i början av juni.

Björn Folkesson.

Havsbadet ute på Öbolandet i Trosa har en historia som sträcker sig närmare 60 år tillbaka i tiden, då man uppskattar att den första stranden på Rävudden anlades. Sedan dess har hundratusentals gäster njutit av salta dopp, grillkvällar och allsång på familjecampingen.

Sedan mitten av 90-talet har Björn Folkesson tillsammans med sin familj varit ansvarig för driften av Trosa Havsbad och Camping.

– Utgångspunkten har alltid varit våra gäster och vi försöker så långt det är möjligt att möta de önskemål som finns, säger han. Det gör att vi har många återkommande gäster.

Varje år väljer upp till 45 000 besökare att spendera hela eller delar av sin semester på havsbadet. Av dem är 70 så kallade långliggare, som ställer upp sina husvagnar i början av säsongen och inte åker hemåt förrän sommaren är slut. En liten grupp har även sina vagnar uppställda under vintersäsongen.

– Något som är väldigt uppskattat är allsångs- och trubadurkvällarna på Kaféet på Rävudden, längst ut vid stranden på campingen, säger Björn. Det startade vi upp för några år sedan och har fått bra respons. Det är viktigt att hela tiden se framåt, att inte vara rädd för att förändra eller förnya. Det är ett långsiktigt arbete och vi vill kunna erbjuda något nytt varje säsong.

Stranden uppgraderad – på två olika sätt

I år var det strandens tur att få ett ordentligt lyft. Vanligtvis brukar det räcka med en lättare renovering och uppgradering av strand och botten inför varje ny säsong men i år valde Trosa kommun att investera i en mer omfattande renovering. Med tiden påverkar vinden och havets rörelser sanden vilket gjort att bottenduken varit blottad på vissa ställen. Nu ligger istället en tjockare duk och grövre sand vilket har gett den nya stranden de bästa förutsättningar för att stå emot både vågor och pålandsvind.

– Det känns också extra bra med en renoverad och säker strand med tanke på att vi erbjuder sommarsimskola, säger Andrea Cronhielm, som är drift- och verksamhetsansvarig ihop med pappa Björn.

På tal om stranden har familjen Folkesson kämpat för miljöcertifieringen Blå Flagg i flera års tid. På grund av tekniska missöden och den svenska postgången (!) har det inte blivit av – förrän nu.

En av få stränder i Sverige

Andrea är stolt över Blå Flagg-beskedet, som kom den 11 juni.

– Det är jättestort! Blå Flagg ställer höga krav på allt från badvattenkvalitet till renhållning och information.

Endast elva hamnar och nio stränder har fått Blå Flagg i Sverige i år. Havsbadet är enda stranden i Sörmland.

– Det är en bekräftelse på vårt hårda arbete. Det är samtidigt en sporre att fortsätta jobba, då vi måste se till att både upprätthålla och utveckla miljöarbetet.

Trosa Gästhamn är sedan tidigare en av få hamnar med Blå Flagg.

Blå Flagg

VAD? En internationell miljö-märkning för fritidsbåts-hamnar och stränder. Märkningen finns i 45 länder. Varje hamn eller strand med Blå Flagg måste uppfylla ett antal kriterier inom områdena vattenkvalitet, säkerhet och service, miljö-utbildning samt information.

DRYGT 30 ÅR De första blå flaggorna hissades 1987. I Sverige har det funnits Blå Flagg sedan 1994.

NYA I år är Vänersborgs Gästhamn och Marina samt Gustavsbergs gästhamn Kattholmen de två nya på hamnsidan. Ny strand för 2019 är endast Trosa Havsbad.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post