Nu är röstningen avslutad

Omröstningen till Årets Trosabo, Årets Gnestabo och Årets Järnabo är nu avslutad.

Flera av de nominerade.

Oj vad många av er som ville vara med och rösta! Vi har fått in strax över 3000 röster, vilket är rekord med råge. Nu ska vi räkna ihop allt i lugn och ro. Vinnarna presenteras samtidigt som nummer 6 släpps, den 22 mars.

Årets Trosa-, Gnesta­- och Järnabo vinner ett stipendium om 5 000 kronor vardera att skänka i sitt namn till valfritt välgörande ändamål. 

Har du glömt bort vilka som var nominerade, har du samtliga namn här:

ÅRETS TROSABO

1 Boby och Josephine Almroth Betschart
Trosa Sommarteater
”De har ett aldrig sinande engagemang att arbeta för kommunens barn och familjer. Att ge kultur som midsommar-firande, familjeteatern Robin Hood, Halloweenkul, miniteatern Mamma mu och Kråkan och julgransplundring i svåra pandemitider kräver mod och stort djävlarannama. Har alltid glatt humör och barnen i fokus.”

2 Britt-Marie Andersson
Gympaledare
”Leder pensionärsgymnastik och vattengympa för pensionärer. Leder många grupper i veckan och sprider både glädje och entusiasm bland deltagarna. En riktig glädjespridare.”

3 Elin Nilsson
PT och simlärare
”Hon är ett riktigt energiknippe med många järn i elden och hjärta av guld och hon sätter verkligen andra människor före sig själv. Elin startade eget företag under förra året inom träning och som simläraret. Hon vill verkligen allas bästa.”

4 Emma William-Olsson
Hälsocoach
”Outtröttlig när hon stöttar, peppar och pushar för, samt visar vägen mot, bättre hälsa för oss mammor. Det är inte lätt att vara mamma idag, men Emma får det att kännas lite lättare.”

5 Hampus Back
Skräpkörare och hjälpreda
”Har hjälpt många i Trosa kommun med till exempel skräpkörning till Korslöt, handling och att hämta paket under pandemin. Han hjälpte även till med snöskottning hos folk förra året och är en mycket bra vän och en trevlig person överlag när han arbetar uppe på Korslöt.”

6 Johan Wolpher
Hamnfogde och VD för Apelago Group
”Har bidragit till att förnya Trosas turistnäring och dess ansikte mot havet. Johan har genom Apelago Group förnyat upplevelsen av Trosa Gästahamn, med tillhörande resturangen Kölsvinet, Kråmö skärgårdsby och den nystartade skärgårdstrafiken. Ska nu även ha hand om havsbadet.”

7 Kerstin Betschart
Garvaregården
”Har under tre år tillsammans med sonen Sebastian drivit Garvaregårdens kafé på ett utomordentligt proffsigt sätt, ordnat soppteatrar, jazzkvällar och andra evenemang. Med kunskap och glädje har hon fått stora och små att vallfärda till Garvare-gården och i förlängningen Trosa. Med sitt genuina intresse har hon ökat kunskapen om vår stad.”

8 Magdalena Ljungberg
Hjälper människor
”En otrolig person som tillsammans med sin man Johan driver verksamhet för barn som behöver ett akut boende kopplat till problem i hemmet. Inte nog med det utan hon ansvarar även för Facebookgruppen ”Hjälpen i Vagnhärad, Trosa o Västerljung” där hon med en enorm energi försöker få privatpersoner att skänka presentkort, kläder och leksaker samt matkassor från livsmedelsbutiker och presentkort från företagare i kommunen. En fantastisk person som verkligen lyser upp tillvaron för många familjer i kommunen.”

9 Marianne Zethreus
Väntjänsten
”Hon är fantastisk och kommer på besök flera gånger i månaden, nu i över fem år. Hon är väldigt omtänksam och är en strålande person, hon gör livet lite lättare. Marianne är jättetrevlig, lugn och tycker om att prata med och stödja oss äldre.”

10 Niklas Berge
Friskis & Svettis i Trosa
”Har arbetat i denna förening sedan starten för 30–40 år sedan. Förutom ledare har han under åren även innehaft olika styrelseuppdrag och är numera ordförande. En mycket omtyckt person.”

11 Peter Rosvall
Butiken Holly & Details
”För hans sätt att engagera sig både i människor och djur. Vad beträffar djur så har han alltid lite godis i benfickan vilket hundar vet.”

12 Roger Söderling
Fritidsledare
”Han är fantastisk med ungdomarna, lyssnar och hjälper till även på privat tid. Han behövs för våra ungdomar idag, dom behöver en vuxen som bryr sig och som dom kan känna sig trygga med.”

13 Sara Bohlin
Lärare i Västerljung
”Att få tillgång till en närvarande lärare som gör barnen nyfikna, trygga och sedda är en ovärderlig del av de viktiga åren i grundskolan. Sara har ett hundraprocentigt fokus på relationen med barnen, att ”hålla” klassrummet och att alltid se till det enskilda barnets bästa. Och hon gör det på en detaljnivå som vi föräldrar aldrig sett maken till och som är oerhört professionellt och respektfullt. Sara är enormt dedikerad och ”one of a kind”. Ett av många exempel på hur Sara skapar den särskilda miljön i klassrummet, är att hon varje år under Halloween kommer utklädd på ett nytt sätt varje dag – i en hel vecka. Till barnens stora förtjusning – och ett alltid lika roligt ämne hemma vid matbordet.”

14 Sofia Hultman
Kantor i Trosa församling
”En fantastisk körledare och inspiratör. Hon har dessutom startat kören Vox Spiritus och både barnkör och ungdomskör, vilket inneburit en levande kyrka med trevlig musik. Sofia har en förmåga att sprida glädje, har bra körövningar där vi utvecklar teknik och röster så att alla blir lite bättre.”

15 Trosa Alpina Klubb-gänget
”Styrelsen och alla inblandade i TAK sliter dag och natt inför och under säsongen för att vi ska få en skidbacke att åka i. De ger sig aldrig. De är verkligen eldsjälar!”

Redaktionens anmärkning: Flera eldsjälar som jobbar för Trosabackens bästa fick individuella nomineringar (i ett par fall flertalet nomineringar), så för att det inte ska bli en intern kamp om röster nomineras de som grupp.

16 William Olsson
ICA i Vagnhärad
”Otroligt trevlig och ambitiös ung man som vi säkert kommer att se äga sin egna butik här i framtiden.”

ÅRETS GNESTABO

1 Benny Åberg
Föreningen Gnestapendeln
”För hans outtröttliga arbete i Föreningen Gnestapendeln för att bibehålla och utveckla pendeltågstrafiken till och från Gnesta.”

2 Birgitta och Peter Svensson
Gustafsvik
”Enastående personer med fantastiskt bra personal och suveränt matställe.”

3 Daniel Israelsson
Vår Lokal
”Har drivit upp Vår Lokal från ett litet café/krypin med servering till den kommunala hub som det är nu är helt fantastiskt! Hans driv, energi och glädje i allt är så inspirerande!”

4 Evelina Johansson
Klämmingsbergsbadet
”Räddade sommaren i Gnesta genom att ta över Klämmingsbadet och öppna Våffelbruket! Ett fantastiskt initiativ som alla runtom såväl som förbipasserande njöt av. Utöver allt det fina med våfflorna så förbättrades även badet. Detaljer som gjorde upplevelsen bättre för sommardyrkarna. Tex att byta till GB-glass, låter som en småsak men en guldkant för både vuxna och barn.”

5 Jörgen Johansson
Pressbyrån
”Till Jörgen på Pressbyrån i Gnesta kommer åtskilliga in för att köpa, få veta, om nyheter, tågtider, förseningar och mycket, mycket mera. Alltid uppe med ett leende glattdär många lyfte på sin ”luva”, hatt.”

6 Maria Bystedt
Skottvångs Grufva
”Hon är en stor kreatör som utvecklat gruvan till en stor turistattraktion, dit folk kommer från när och fjärran för att mötas och lyssna på livemusik med hög klass på artister, föreläsningar, äta god mat och mysa i avslappnad atmosfär! I pandemitider har de anpassat verksamheten med bl.a. hämtmat alternativt picknickkorgar för promenader i skogarna runtomkring. Stor eloge till Maria och övriga medarbetare för allt arbete och trevligt bemötande i alla lägen!”

7 Maria Sjöström
Maria Linnea städ
”Bäst på att städa och hon har ett hjärta av guld.”

8 Ylva Hallberg
Gnesta Waldorfskola
”I ur och skur, tidig morgon som eftermiddag, har hon koll på alla fritidsbarnen, vem som ska lämnas, hämtas eller iväg på aktiviteter eller fixar och ordnar med en massa extra önskningar som dyker upp under dagen från barnen. Inget verkar vara ett problem för henne, allt löser sig och hon är alltid glad, trevlig, tillmötesgående och hjälpsam. En fantastisk människa!”

ÅRETS JÄRNABO

1 Anders ”Lillen” Andersson
Järna SK Ishockey
”Har under många år hjälpt klubben som förälder, som egen företagare och nu som mer ideellt arbetande för föreningen. Han har bidragit med material och jobb till olika projekt under flera år, ställt upp som materialare i sin sons lag och nu även för vårt division 4-lag. Lillen ägnar många timmar om dygnet åt denna förening av egen fri vilja och intresse!”

2 Anders Kumlander
Ordförande i Vidarstiftelsen
”Med fokus på kultur, alternativ sjukvård och jordbruk har han genom stiftelsens ekonomiska stöd, tillsammans med andra styrelseledamöter, på ett inspirerande sätt givit möjlighet för verksamheter inom nämnda områden att växa, och i förlängningen bidragit till att sätta Järna på Sverigekartan.”

3 Arvid och Daniel
ABF i Järna
”Gör Järna levande och attraktivt med alla evenemang de utför för alla boende och medborgare runt om. Dessutom engagerar de alla som vill vara med och är därför 2 eldsjälar i Järna.”

4 Fredrik Lundgren
Välgörare
”Gjort den fantastiska insamlingsresan Mental Pedal från Smygehuk till Riksgränsen till förmån för Hjärnfonden och psykisk ohälsa. Fredriks engagemang, glädje och omtanke inspirerar många andra människor.”

5 Hanna Klingborg
MP-politiker
”För hennes mångåriga, outtröttliga arbete för vårt samhälle. Hon har initierat flera positiva förändringar. Hanna lyssnar på riktigt och har utökat delaktigheten för oss Järnabor på många konkreta sätt. Hon gör skillnad!”

6 Ingeborg Friberg
Konditor
”Har bakat på Skillebyholm, Kulturhuset och Skäve med mera. Hennes vackra och goda bakverk uppskattas av många. Hon har sex barn och saktar aldrig ned. Ena dagen ska det ordnas släktkalas, nästa basar, nästa skridskoåkning på Yngern med alla barn! Hennes hem är alltid öppet för alla som vill komma och hälsa på, och det går inte att gå med henne utomhus utan att hon stoppas av alla som hon känner.”

7 Joakim Ehn
Trubadur
”Trots ung ålder har Joakim skrivit och producerat många låtar, samt gör roliga filmer och engagerar sig i skapandet av en positiv gemenskap på flera olika vis. En god inspirationskälla och förebild.”

8 Maria och Björn Sjö
Mörkö handelsbod
”Vågar satsa på glesbygden med ett helt okänt begrepp för många av oss Mörkö- och Oaxenbor. En handelsbod som bygger på teknik och förtroende. De har under-lättat, inte minst under corona-pandemin. Att ha modet att uppföra en handelsbod mitt i ”ingenstans” borde vara tillräckligt för att vinna.”

9 Maria Johansson
Kaféet Åsgatan 2
”Hon har byggt upp Järnas ”vardagsrum” under många år och får ofta höra av sina kunder att utan Åsgatan skulle de inte bo kvar i Järna.”

10 Pelle Nygren
Mölnbo Bio
”Biogeneralen på Folkets hus i Mölnbo. Slåss för film i alla dess former för att lyfta kultur i bygden. Värnar den gamla Folkets hus-miljön.”

11 Simone Grind
Under Tallarna
”Som en av initiativtagarna till odlingskooperativet Under Tallarna där hon med glöd och ansvar förenar miljöarbete och odlingens svåra konst med ett socialt engagemang.”

12 Sören ”Sulo” Karlsson
Hölöboende artist och mångsysslare
”Dels har han kämpat för att hålla nöjeslivet igång, dels har han haft egen produktion tillsammans med viktiga artister både nationellt och internationellt och slutligen så avslutade han år 2021 med lansering av de viktiga och uppmärksammade boken G som i Gärningsman.”

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post