Här hamnar ny innebandyplan – utomhus
Innebandy utomhus. Det blir verklighet när Trosa Edanö får stöd till att bygga upp en plan i ena änden av Trosas friidrottsanläggning.
Trosa Edanö-ledaren Thomas ”Linkan” Lindskog och spelarna Natalie och Anna Flensburg där den nya utomhusplanen ska stå.
Coronakrisen lamslår en hel värld. Men vissa beslutsvägar har blivit betydligt mer välsmorda i pandemins kölvatten. Från det att Jeanette ”Nettan” Flensburg tipsade Trosa Edanös kanslist Sigge Maurer om att det gick att söka bidrag hos Sisu Idrottsutbildarna för att skaffa utomhusgolv via beslut om pengar vidare till utbetalning, tog det bara några korta veckor.
Trosa Edanö-profilen Thomas ”Linkan” Lindskog tog på sig att leta upp en lämplig plats där planen kan stå.
– Min första idé var att den skulle stå bredvid friidrottsanläggningen, där det är en basketplan nu. Men där kommer man ju snart att börja bygga en konstfrusen isbana och tanken är att den här utomhusplanen ska ligga permanent en tid, åtminstone över sommaren. Så då fick det bli inne på friidrottsanläggningen istället, i änden som används minst och har en stor tom yta. Vi har fått tummen upp av både kommunen och friidrotten i Trosa, säger Linkan.
Bra komplement
I nuläget ska ingen lagidrott utövas inomhus. Det innebar en abrupt avslutning på innebandysäsongen 19/20. De flesta av de lokala lagen kör försäsongsträning, men kan nu komplettera med spel utomhus.
Planen utrustas med sarg och mål. Ytan blir mindre än en vanlig innebandyplan och är anpassad för att spela tre mot tre plus målvakter.
– Det är jättebra att kunna träna ute nu istället för att inte kunna träna alls. Vi tränar ju på friidrottsplanen också, men nu kommer alla få chansen att hålla boll och klubba också, säger systrarna Natalie och Anna Flensburg, som spelar i Trosa Edanö.
Tre mot tre ger mer fart och fler mål
Men det är inte bara innebandyklubben som är tänkt att använda planen.
– Vi vill att det ska vara spontant, att man ska vilja gå hit och lira. Det kan vara fritidsgården eller skolan, men även privatpersoner på kvällar och helger, säger Linkan.
Planen kan bli katalysatorn som får fler att börja spela innebandy.
– Det här kan göra så att vi får ännu fler spelare i vår förening och det är ju bara kul, säger Sigge Maurer.
Att spela tre mot tre är en mer fartfylld form av innebandy. Spelformen är etablerad inomhus i Svenska Innebandyligan (SIL) i Stockholm, men används även i alltfler cuper utomhus runt om landet.
– Det händer mycket mer när man spelar tre mot tre. Fler situationer, fler mål, snabbare tempo, säger Linkan.