Här är Trobos nya storsatsning

TROSA. Innan nästa år är slut ska 88 nya hyres-rätter stå färdiga ett stenkast från Tomtaklint-skolan. Fokus är helt på ettor och tvåor med rimliga hyror. – Det här är en av våra största satsningar någonsin, säger Björn Alm, vd för Trobo.

Mycket kan sägas om Trosa – vackert, företagsvänligt, perfekt för barnfamiljer. Men billigt? Nja.

Unga på jakt efter första lägenheten eller äldre utan någon fet pension har svårt att få tag på boende till vettiga priser. Det kommunala bostadsbolaget Trobo har 1800 personer i kö. Det nuvarande beståndet på drygt 600 lägenheter räcker inte.

Nu gör Trobo en stor­satsning för att lätta på bostads­trycket. Redan i höst börjar markarbetet för 88 nya lägenheter inne i Trosa. När våren kommit inleds själva byggandet och i slutet av 2019 är tanken att det ska gå att flytta in.

– Ser vi till tidigare byggen har de snarare varit färdigställda tidigare än utsatt datum. Så det är absolut rimligt att lägenheterna är klara innan nästa år är slut, säger Sune G Jansson (M), ordförande i Trobos styrelse.

– Ja, det här är en realistisk tidplan. De kan eventuellt vara färdiga tidigare än precis i slutet av 2019, men vi vill inte lova för mycket, fyller Björn Alm i.

Sune G Jansson (M) och Björn Alm står i det höga gräset där Teologens fjärde etapp snart ska börja växa fram.

Ettor och tvåor

Det nya området räknas som den fjärde etappen i Teologen och hamnar på den tomma gräsytan som angränsar till gamla Trosa tryckeri, där den lilla matvarubutiken Tomtahallen en gång låg. Nybyggnationen kommer att binda samman kvarteret Mejseln med de redan befintliga lägenhetshusen i Teologen.

Här hamnar de nya lägenhetshusen. Nere i högra hörnet syns förskolan Tomtaklint. Nere i vänstra hörnet skymtar Trosa Tryckeris gamla lokaler.

Det rör sig om 88 mindre lägenheter, fördelat på 44 ettor och lika många tvåor. Husen de ligger i blir ute­slutande två eller tre våningar höga. Lägenhetshuset närmast villorna vid Tomtaklints förskola kommer att vara av den lägre sorten.

Ettorna blir 35 kvadrat­meter stora, medan tvåorna blir 45. Båda varianterna har en öppen planlösning, där köket inte är separat.

– Det här ska vara boenden för såväl unga som gamla och människor i olika skeden i livet. Vi bygger prisvärda lägenheter utan att tumma på standarden, säger Björn Alm.

Samtliga lägenheter kommer att ha balkong och även innefatta både diskmaskin och tvättmaskin.

Hyrorna

Hyrorna är inte spikade ännu. De ska förhandlas med Hyresgästföreningen i ett senare skede av byggnationen.

– Ettorna landar på runt 5000 kronor, tvåorna strax över 6000. Det kommer inte att ske några större hopp från de summorna, men visst kan det komma att skilja ett par hundralappar åt ett eller annat håll efter förhandlingen, säger Sune G Jansson.

Här kan du se hur lägenheterna kommer att se ut!

Av | 2018-08-21T11:07:43+00:00 augusti 2018|Bygga och bo, Samhälle|

Om författaren:

Lämna en kommentar