Här är Gnestas nya kommunchef

I höst börjar Anders Axelsson jobba som kommunchef i Gnesta. ÖSP ringde upp för att höra varför han ville ha jobbet, vilka de största utmaningarna blir – och hur det kommer sig att han springer runt i skogen på fritiden.

Anders Axelsson.

Sedan Christina Hedberg slutade har Anna Sandklef, i vanliga fall ”bara” chef för kommunikation och samverkan, fått jobba på dubbla stolar. Det behöver hon inte längre göra efter den 1 oktober. Då börjar Anders Axelsson sin nya tjänst.

Vem är du?

– 55 år. Fru och tre vuxna söner. Har jobbat i Finspångs kommun de senaste 14 åren. Tio av dem, 2009 till 2019, var jag kommun­direktör. I maj förra året klev jag åt sidan, då det var läge att ge plats åt någon annan. Jag har varit kvar i kommunen och jobbat som vd i Finspångs Förvaltnings- och Industrihus AB. Parallellt har jag haft lite olika utredningsuppdrag. Men utgångspunkten har hela tiden varit att hitta en ny utmaning på annat håll och runt årsskiftet bestämde jag mig för att leta mer aktivt.

Och då dök Gnesta upp?

– Precis. Det är en annorlunda kommun jämfört med Finspång. Lite mindre, absolut, men den skillnaden är inte så stor. Snarare karaktärsmässigt. Och det var den förändringen jag helst ville ha när jag letade efter nytt uppdrag.

Så du har koll på Gnesta?

– Inte någon fördjupad koll, nej. Jag har känt tidigare kommunchefer, träffat dem i nätverk och så, men i övrigt är det en kommun i Sörmland jag inte haft någon relation till tidigare. Det är skillnad på Vingåker och Katrineholm, som Finspång haft en del samarbeten med.

När du pratar om olika karaktär, vad menar du då?

– Det gäller i första hand utvecklings- och tillväxt­uppdraget – samarbetet med närings­livet, föreningslivet och lokalsamhället i stort. Finspång är mer av en industri­kommun, med stora globala företag, medan Gnesta är mer diversifierat, med mycket småföretagande. Sedan har du ju även närheten till Stockholm och Mälar­dalen, med järnvägen som går genom Gnesta och ger ytterligare en dimension.

Var det något annat som fick dig att tacka ja till jobbet?

– Jag fick ett bra intryck av Johan Rocklind (S), Anna Ekström (M) och Håkan Ekstrand (C), som var de tre jag träffade i samband med intervjuerna. Ska man jobba som kommunchef är det jätte­viktigt att man känner att det funkar med politiken.

Det är ett regnbågsstyre i Gnesta. Hur tänker du om det?

– Jag har egentligen inga synpunkter på det. Jag har jobbat med olika konstellationer. När jag tillträdde i Finspång var Alliansen i koalition med Vänsterpartiet. Sedan blev det ett rödgrönt styre. Och på sluttampen var det S, C och KD. Alla de kombinationerna har fungerat bra.

Vilka är de största utmaningarna att sätta tänderna i?

– Den aktuella frågan rent generellt är ju corona. Där är det jättesvårt att bedöma några följder på sikt. Mer specifikt för Gnesta finns det flera saker. På VA-sidan finns det stora utmaningar. Sedan var det väldigt tydligt redan i jobbannonsen att skolan är en extremt viktig fråga för kommunen just nu.

Flyttar du till Gnesta?

– Min fru jobbar med bas i Finspång och Lund, så någon permanent flytt blir det inte, i alla fall inte nu i början. Däremot behöver jag få tag på någon slags övernattnings­lägenhet på sikt. Så du kan väl se det här lite som en bostadsannons, va? Hahaha.

Lite mer personligt då: Vad pysslar du med på fritiden?

– Det är inte jätteovanligt kanske, men vi är aktiva inom orienteringen och jag motionsorienterar själv fortfarande. Det var en sport vi började med via barnen en gång i tiden och vi har blivit kvar i den sedan dess. Jag har suttit i styrelsen i Finspångs SOK.

Blir ett klubbyte till OK Klemmingen aktuellt nu?

– Hahaha, jag tror inte det, men man vet aldrig. Jag kanske inte tillför så jättemycket längre. Men oavsett är det en trevlig sport att hålla på med, med en speciell sorts gemenskap. Den gemenskapen fick jag lära mig, för jag kommer från fotbollen från början.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post