Han är Årets Trosabo 2019
Årets Trosabo har varit lovande hockeyjunior i SSK, tävlat mot diskuslegendaren Ricky Bruch och tränat ett otal landslagsmän och -kvinnor i friidrott. Men i Trosa är Håkan Öberg mer känd för sin insats på gymmet Skrotnissarna, inte minst när det gäller att ungdomar ska trivas och må bra.
Håkan Öberg blev Årets Trosabo 2019. Här får han sitt pris av ÖSP:s Jessica Gustâv.
LÄS MER: Han är Årets Gnestabo 2019
Vänta nu… Håkan Öberg. Det fanns ju ingen Håkan Öberg att rösta på till Årets Trosabo! Jo, det fanns det egentligen, men ÖSP:s redaktör ändrade efternamnet till Fridhäller då han var säker på att tryckfelsnisse hade varit framme i nomineringen.
– Jag gifte om mig på nyårsafton och bytte då tillbaka till mitt tidigare efternamn, så bytet är väldigt färskt. Eftersom jag är mer känd som Fridhäller här i Trosatrakten, kanske det bara var tur att det var det namnet som stod i tidningen och inte Öberg., säger Håkan.
Han vann omröstningen efter en riktig holmgång med Stina Påhlsson på ICA Trossen. Det skilde bara två röster när krutröken hade lagt sig. Nära på 1 000 personer röstade i Årets Trosabo och Håkan och Stina delade på en tredjedel av de rösterna.
– Supertack. Kul! Det här känns ju faktiskt jäkligt roligt måste jag säga. Det är ett fint bevis på att jag och kollegorna här på Skrotnissarna har lyckats med någonting bra, säger Håkan när ÖSP:s ägare Jessica Gustâv räcker över vinnardiplomet.
Varför vann du?
– Jag har alltid jobbat med ungdomar – på motionsnivå, på elitnivå, i skolor och lite överallt. Jag har tränat landslagsatleter och varit fystränare på idrottsgymnasium. Det har alltid funkat bra med yngre förmågor, jag har alltid fått bra förtroende. Av den anledningen har jag alltid varit den som fått ta hand om dem som inte lyckats så bra.
Nomineringen löd bland annat: ”En trevlig kille med stort engagemang för ungdomar i Trosa. En härlig kompis med alla som tränar på Skrotnissarna.”
– Ta landslaget som exempel, kommenterar Håkan. Åker man iväg ett stort landslag på ett mästerskap går det kanske riktigt bra för två, hyfsat för fem, dåligt för 15 och katastrof för fem. Det är fruktansvärt att se människor, allra helst ungdomar, vara så enormt olyckliga. I de lägena är många ledare jätterädda att blanda sig i och det har fallit sig naturligt att jag fått gå in och stötta.
Och de erfarenheterna färgar av sig här på gymmet?
– Ja. Jag tror att det är en bra bakgrund att ha. Att man ser alla. Att man kan bjuda på några ord ibland, ge tekniska råd, peppa lite eller finnas där om någon vill snacka av sig. Det ska vara roligt att träna, för alla.
Den egna bakgrunden spelar också in. Håkan växte upp i Pershagen i Södertälje. Han höll på med många olika idrotter som ung. Framför allt hockey i SSK.
– Min årgång vann TV-pucken. Tyvärr spelade jag inte finalerna, men jag var med i truppen från början.
Trots att han hade störst talang för hockey, föll valet till slut på friidrott.
– Det var roligare, helt enkelt. Jag hade fler kompisar inom friidrotten. Dessutom var vi ett gäng som hade Kenth Eldebrink – som då tillhörde världseliten i spjut – som mentor. Han var en bra kille som bankade vett i oss unga grabbar.
Håkan tog medaljer på junior-SM-nivå och tävlade även i senior-SM i diskus. På Håkans första SM gjorde Ricky Bruch comeback och stal alla rubriker. Håkan blev SM-femma som bäst, men var glad över det.
När Håkan och Marcus Papinniemi träffades av mer eller mindre en slump och bestämde sig för att försöka öppna gym ihop, kalkylerade de för 150 medlemmar första året. Det blev 350. Inom fem år ville de ha 500 medlemmar. Den tiden har gått – och de har numera över 1300 medlemmar. Plus ett hundratal i högstadieåldern som tränar i gymmets ungdomsakademi på vardagseftermiddagar. Där har Håkan en viktig roll.
Vad är det viktigaste i hanterandet av ungdomar i den åldern?
– När du är på gym finns vissa regler. Det gäller att de har gym-vett och att de är schyssta mot ALLA. Som tur är funkar det oftast jäkligt bra. Om de är oslipade i början, brukar de oftast utvecklas väldigt positivt. Det har kommit ungdomar som jag och Marcus verkligen kliat oss i huvudet över. Ett år senare har de utvecklats till fantastiska individer, som gör mycket gott på gymmet, stöttar och är jätteschyssta kompisar till alla andra. Sådant är ljuvligt att se.
”Superstars” i hamnen
Förutom ett inramat diplom får Håkan 5 000 kronor att lägga på valfritt välgörande ändamål. Han har bestämt sig för att låta pengarna finansiera en flergrenstävling för ungdomar, med ett liknande upplägg som gamla tv-programmet ”Superstars”. Förhoppningen är att kunna ha tävlingen på den stora gräsytan i hamnen i sommar.
– Det blir säkert någon hinderbana, kanske spjut, rodd och någon grej till.
Blir tävlingen enbart för ungdomar i er ungdomsakademi?
– Nej, även om vi riktar oss till dem i första hand. Kommer det dit andra ungdomar i rätt ålder, är det bara för dem att hänga på.