Han är Årets Gnestabo
Joakim Wång är inte bara stark, han är väldigt omtyckt också. Han vann till slut omröstningen Årets Gnestabo med stor marginal. – Väldigt roligt, säger Joakim.
Joakim Wång driver Styrkefabriken i Gnesta, men jobbar till vardags på Hedebyskolan i Vagnhärad. Han fick ta emot priset som Årets Gnestabo av ÖSP:s ägare Jessica Gustâv.
Joakim Wång söker efter de rätta orden när ÖSP når honom med det glada beskedet.
– Jag trodde faktiskt inte att jag hade någon särskilt stor chans. Så jag har inte direkt förberett något tal eller så, säger han och skrattar.
– Men att vinna ett sådant här pris känns extra speciellt, så klart.
Han driver gymmet Styrkefabriken i Gnesta ihop med sambon Emma Svärd. När han figurerar i tidningsspalter och på hemsidor inriktade på styrkelyft, är det dock snarare som en av Sveriges starkaste i utrustad bänkpress. Senaste gången han tävlade internationellt blev det brons på EM.
Varför tror du att du fick flest röster i Årets Gnestabo?
– Det har nog en hel del med gymmet att göra, att folk förhoppningsvis uppskattar mitt bemötande och mitt engagemang jag försöker sprida till alla medlemmar. Sedan kan det säkert bero en del på mina idrottsliga prestationer, som ju sticker ut lite på en mindre ort som Gnesta.
Att han är stark i bänkpress vet många. Att han går runt med en ryggsäck med syrgas i, är det färre som har koll på. Under flera års tid led Joakim av extrem huvudvärk. Efter många år, när han var 23 år gammal, diagnostiserades han med Hortons. Sjukdomen kallas även självmordshuvudvärk, på grund av den i vissa fall rent olidliga smärtan som drivit drabbade personer till att begå självmord.
– För min del kommer den i sjok varannan höst. Jag känner ungefär en kvart innan att ett anfall är på väg. Då måste jag ligga med syrgas i en till två timmar. Det minskar smärtan från en tia på en tiogradig skala, till att ligga runt sex-sju någonstans, berättar Joakim.
Han har ändå haft tur. Han har alltid kunnat jobba och inte behövt sjukskriva sig som många andra.
Var de 5000 kronorna han vunnit för att skänka till välgörande ändamål ska gå, vet han redan.
– Det finns fortfarande rätt liten kunskap om den här sjukdomen. Så jag vill att pengarna ska gå till Hortonföreningen i Sverige.