Han är Årets Gnestabo 2019

Bengt Landin ger liv åt historiska personer som inte bör glömmas och tröst åt levande som sörjer. Han har gett sitt allt i klassrum, på scener, vid fotbollsplaner och i styrelserum. Då är det inte mer än rätt att Gnestaborna gav tillräckligt med röster för att han ska bli utsedd till Årets Gnestabo 2019.

ÖSP:s ägare Jessica Gustâv delar ut ett diplom till Bengt Landin, som blev Årets Gnestabo 2019.

LÄS MER: Han är Årets Trosabo 2019

– Är det sant? Nej, men…

Bengt Landin låtsas inte vara förvånad. Han är det, på riktigt. Det är ju han som varit nominerad till Årets Gnestabo fler gånger än någon annan. Det är ju han som bara någon vecka tidigare sagt att det så klart är väldigt hedrande att bli nominerad, men att det alltid är någon yngre förmåga som vinner till slut. Det är ju han som trott att den förmodat rätt unga läsarskaran som röstar digitalt inte känner till honom.

Det sista påståendet stämmer inte. För det första är medelåldern på dem som röstar online rätt hög. För det andra var Bengt den med flest it-röster. Hans kombattant om slutsegern, Jörgen Johansson på Pressbyrån i Gnesta, fick fler pappersröster.

Totalt skilde det bara några ynka få röster mellan dem.

Varför tror du att du vann?

– Jag träffar väldigt många Gnestabor i många olika sammanhang. Det är alltifrån glada tillställningar som att vara vigselförrättare till mer allvarliga saker som begravningar, där jag kanske är någon till stöd nu och då. Sedan har jag ju haft mycket med ungdomar att göra genom åren och jag är vän på Facebook med många av mina gamla elever. Sedan är det ju pensionärsföreningarna och…

Många strängar på sin lyra är ett uttjatat uttryck som stämmer bra in på Bengt. I nomineringen stod det: ”För hans stora engagemang i SPF Gnesta-Daga. Bengt har också hjälpt till i friskvårdskommittén. Men också för hans stora insats i Åkers Bergslag och många år inom Gnestarevyn.” Motiveringen hade kunnat vara flera stycken längre.

Ser till att Gnestas historia inte glöms

Han gör ständigt insatser för att gamla profiler, anekdoter och viktiga händelser ur Gnestahistorien inte ska falla i glömska. Det kan vara i form av guidningar i Skottvångs grufva eller i den återkommande krönikan i ÖSP (på sidan 18 i det här numret).

– Jag måste vara lite blygsam och säga att jag inte själv stått för någon banbrytande forskning om Gnesta. Revyn var jag förvisso med och startade och drev under många år, men nu för tiden har andra tagit över. Så har det nog ofta varit, att jag varit med och dragit igång saker och sedan tagit kliv in i bakgrunden och stöttat lite från kulisserna.

Du är lite väl blygsam…

– Jag vill inte förhäva mig. Men visst, jag har alltid haft en förmåga att lyssna på folk. På dem som har något att berätta. Bara alla dessa berättelser jag fått under ungefär 100 begravningar. Anhöriga har fantastiska historier att berätta om de bortkomna nästan varje gång.

Han har även varit aktiv i föreningslivet. Under många år var han en viktig kugge i numera insomnade Gåsinge-Dillnäs IF.

– Under 80- och 90-talet var jag ungdomstränare och även ordförande. Men jag började faktiskt som aktiv spelare, då jag hade ett gammalt förflutet som fotbollsmålvakt.

Fortfarande aktiv – nytt spel på gång

Bengt fyller 79 år i höst. Fotbollskarriären må vara nedlagd sedan länge och yrkes­livet har tagit slut, men någon renodlad pensionering är det inte tal om. Just nu samarbetar han med PRO-kören i en föreställning om Kalle Eriksson, en duktig dokumentärfotograf med rötterna i Gnesta.

– Det är lite i samma stil som det spel jag gjorde om ”Gnesta-Kalle” för några år sedan. Kalle Eriksson var en annan buspojke, som växte upp på Gnestahöjden. Han flyttade från Gnesta som 12-åring, men har skrivit några sidor i sina memoarer om uppväxten. Mycket fascinerande – och bra grund till det här spelet.

Hur ser spelet ut?

– Vi väver in sånger av kören med berättarpartier, där jag får draghjälp av min gamla revykollega Bibbi Wallentin.

Premiär blir på Ekhagens seniorboende i Björnlunda i mitten av mars. Tanken är att spelet även ska sättas upp på annan plats i sommar.

Hit skänker han vinstpengarna

Vinnaren av Årets Gnestabo får 5 000 kronor att lägga på valfritt välgörande ändamål. Bengt väljer Röda Korset i Gnesta.

– Jag tycker att de gör en väldigt fin insats med sin second hand-butik, säger han.

LÄS MER: Han är Årets Trosabo 2019

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post