Hammockgung, läslugn och skitlukt

När jag var yngre, fortfarande bodde hemma hos föräldrarna ute på landet och hade sommarlov, älskade jag att lägga mig i hammocken.

Ha ett fat med hembakta kanelbullar och ett stort glas aningen för starkt blandad svartvinbärssaft på en stol bredvid mig. Höra korna stillsamt ströva runt i skuggan av träden i gärdeskanten en bit bort. Läsa en bok eller en
tidning och bara vara.

När jag för någon månad sedan satte upp en målbild, var det just det där som jag ville att ÖSP:s sommartidning skulle förkroppsliga. Det extratjocka nummer du kan läsa i papp- eller appform ska kännas som sommar, sol och bannemej lite koskit i hagen också.

Du som förväntar dig en heltäckande guide till sommarens begivenheter får titta åt annat håll. Turistbyråerna i de fyra kommuner som ÖSP ges ut i är experter på sådant och för den som är mer nyfiken på Trosa kommun i detalj finns även ÖSP:s egna TrosaGuiden. Det här sommarnumret ska istället genomsyras av läsglädje. Inspiration till äventyr. Bjuda på oväntade historier, glada berättelser, färgsprakande bilder.

Som till exempel:

Torparpojken som lämnade Gnestabygden för att om­vända ett Kina i förändring – och aldrig kom hem igen.

Vagnhäradskonstnären som fått tillstånd att göra skulptur av ett av världens mest kända skivomslag.

Trosabon som knådar kroppsdelar på landslagsstjärnorna under fotbolls-EM.

Eller, för den delen, ÖSP-medarbetaren som byggt en hobbitdörr på tomten.

Därför är numret helt bakvänt. I vanliga fall kommer nyheterna först. Fördjupande läsning, sport, kultur, korsord och annat brukar komma senare. Nu gör vi precis tvärtom – och blandar hejvilt. Sommarnumret släpps i mitten av juni och är det enda ÖSP-numret att ges ut i pappersform till alla fritidshushåll. Sedan är det uppehåll till augusti, så tanken är att tidningen du läser ska hålla lääänge. Oavsett om du läser den i hammocken eller någon annanstans.

För övrigt 1 Har undertecknad varit på de tre senaste EM-slutspelen som Sveriges herrlandslag i fotboll deltagit i. 2008 som reporter. 2012 och 2016 som supporter. Biljetter, hotell och flyg var bokat till Dublin ifjol, men sedan kom en global pandemi i vägen. Det här mästerskapet får jag se på tv hemma i Sverige. Men hörrni? Det känns bra det också.

För övrigt 2 Har vi på ÖSP blivit nominerade till ännu ett pris av Gratistidningarnas Branschorganisation. På fjolårets branschgala vann vi i kategorin ”Årets reportage – Sport & Kultur”. Nu är vi nominerade för årets bild, som du ser här nedanför. Kul!

Bilden som kan vinna pris!

För övrigt 3 Har ÖSP en ny app. Finns där appar finns, det är bara att söka på ÖSP eller Östra Sörmlands Posten. Förutom att du kan läsa tidningen – och ta del av vårt tidningsarkiv – digitalt på ett smidigt sätt, finns det flera hjälpmedel för dig som ser lite sämre. Du kan klicka upp varje artikel separat och förstora texten i flera steg. Du kan även lyssna på samtliga artiklar. Bra, va?

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post