Gym utomhus har blivit inne

Frisk luft och gratis träning. Robusta utomhus­gym i trä är på modet. – Det är alltid bra att ha platser där man spontant kan göra sådant som främjar hälsa och välbefinnande, säger Linda Chalkias, ordförande i Hölö-Mörkö IF:s gymnastiksektion.

Linda Chalkias visar upp Hölös utegym. Här tränar hon ryggen i en av de rätt många stationerna.

Utegymmet på Hölö IP ligger precis nedanför skolan och är ett av flera liknande gym som färdigställts i ÖSP-området det senaste året. Björnlunda, Mölnbo och Järna är tre av de andra platserna.

Linda Chalkias är, utöver engagemanget i idrottsföreningen, politiker för Centerpartiet och sitter som ordförande i kommundelsnämnden sedan den första januari.

– Utegymmet här i Hölö stod klart i våras. Vi hade jobbat för det en stund, både från kommundelsnämndens och föreningens sida. Vi vill främja spontanidrott och det kan ett utegym vara med och bidra till, säger hon.

Det är mycket som händer på Hölö IP just nu. Klubbstugan är nyrenoverad och uppgraderad med bland annat nya toaletter, en konstgräsplan byggs på den gamla grusplanen, hockeyrinken får ett ansiktslyft och linjer för två basketplaner om sommaren – och så utegymmet, så klart.

A-planen och gymmet har fått belysning, så att det går att spela och träna även när det är mörkt. Numera krävs det inte heller längre att du tänder alla lysena för att kunna gymma, som det såg ut tidigare, utan det finns belysning som är begränsad till gymytan.

– På våren, sommaren och tidig höst är det full aktivitet med fotboll här på idrottsplatsen. Som förälder kan du nu passa på att träna samtidigt. Vi har ju även ett jättefint elljusspår här bredvid, säger Linda Chalkias.

Hur ofta används utegymmet?

– Svårt att säga. Oftast när jag går förbi ser jag att en eller ett par personer är här. Just vintern kanske inte är högsäsong direkt, så jag hoppas och tror att det blir ännu fler till våren.

En idrottsplats för alla

Det som saknas för att göra gymmet komplett är beskrivningar av de olika övningarna.

– Gymmet är bra för alla, du kan träna utifrån din egen kapacitet.

En del utegym får kritik för att de flesta redskapen är för tunga. Har ni fått kritik för det?

– Den kritiken har kommit här också. Det är mycket möjligt att vi tittar på att komplettera gymmet, OM det blir en aktiv frågeställning vill säga. Det finns redan två nivåer på varje station, och det verkar räcka för de flesta, men det bästa kanske är att ha tre nivåer? Vi får se om frågan dyker upp på allvar.

Förändringarna har möjlig­gjorts av pengar från det så kallade Södertäljelyftet.

– Vi hoppas att det ska bli som ett litet centrum här på IP. Vi tänker hela tiden att alla i samhället ska kunna nyttja allt, både skolan och de
boende.

Här finns det utegym i kommunal regi

TROSA Utegymmet vid Vitalis-skolan innehåller ett tiotal stationer, samtliga byggda i robusta naturmaterial som stockar och reglar, och anpassade för såväl amatörer som mer avancerade idrottare. Utegymmet är belyst. Bakom Skärborgarnas hus finns Pensionärernas utegym, för dig som vill träna med lite lättare utrustning.

VAGNHÄRAD På andra sidan vägen från Safiren ligger Trosa kommuns tredje utegym, som färdigställdes våren 2018. Utegymmet är ingen lekplats utan avsett för träning.

GNESTA Frösjöstrand (nya badet).

BJÖRNLUNDA Vid spontan-idrottsplatsen (Ekvägen).

STJÄRNHOV Bakom Strandhallen (vid Natenbadet).

HÖLÖ Hölö IP. Läs mer här ovanför.

MÖLNBO Mölnbo IP.

JÄRNA Ljungbackens IP. Finns också hinderbana samt armbrytarbänk.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post