Gnestas största gym växer vidare

Förr i tiden tillverkades det tvål. Nu ska det byggas muskler, förbättras styrka och slipas på konditionen i lokalerna längst ner i den gamla industribyggnaden. Efter ett svajigt 2020 för gym i allmänhet, väljer Styrkefabriken att satsa sig ur krisen.

Emma Svärd och Joakim Wång är glada över att kunna expandera. Bakom dem kommer det att bli glasväggar, för att skärma av den träningsytan från gymmets huvudsakliga ”maskinpark”.

Rekal äger byggnaden där bland annat Styrkefabriken har sin verksamhet.

Unik lokal. Det gamla tvålfabriksgolvet blir en häftig tränings­miljö framöver.

Joakim Wång gillar att sätta upp lappar. Ur den synvinkeln har det senaste året varit fantastiskt.

2020 var inget roligt år för någon. För gymägare var det en ren berg- och dalbana, med osäkerhet kring allt från restriktioner till medlemsantal. En stor smäll under våren. Nyväckta förhoppningar under sommaren. En andra våg som satte krokben i höstas.

Nu finns det försiktig framtidstro igen, sedan vaccineringen tagit fart och besöksantalet börjat gå upp.

– Vi vill dock vara noggranna med att påpeka att vi verkligen tagit – och fortsätter att ta – pandemin på allvar. Vi har haft hårdare regler än många andra. När de nya restriktionerna kom nu efter nyår tyckte vi till och med att de var lite för generösa. Vi hade själva satt en gräns på 25 personer i lokalen samtidigt och så fick vi besked om att vi fick släppa in så mycket som 60. Vi höjde till 30, då det inte känns rätt med fler, säger Joakim Wång, som äger och driver Styrkefabriken ihop med sin sambo Emma Svärd.

De har även en app som är knuten till gymmets passersystem, vilket gör att du som medlem alltid kan se hur många som befinner sig i lokalen och om det är värt att åka dit. Dessutom kan du se exakt vilken yta, mätt i kvadratmeter, som just du har att röra dig på.

Snart blir den ytan större. 250 kvadratmeter adderas till de nuvarande 600.

Joakim och Emma utvidgar verksamheten neråt. Styrkefabriken kommer även att innefatta den häftiga lokal med sju meter i takhöjd och stora gamla industrifönster, där tvåltillverkning skedde en gång i tiden.

– Hela vår lyftaryta, med skivstångsställningar för bänkpress och knäböj, flyttas ner. Vi ställer även upp en stor rigg för crossfit, där det går att hänga och klättra runt. Dessutom hamnar en del roddmaskiner där nere, som man enkelt kan fälla upp och få undan. Men framför allt blir det en stor, fri yta för större gruppträningspass. Den friheten gör också att vi blir mer flexibla, om det dyker upp nya, populära träningsformer, säger Emma.

Ytor i den befintliga lokalen frigörs. En spinningdel ställs i ordning, till exempel. Förhoppningen är att kunna erbjuda ännu mer bredd i träningen. Att börja med crossfitliknande träning för barngrupper och att kunna återuppta den seniorträning som lockade många, men tyvärr fick ställas in för snart ett år sedan.

Det börjar se ljusare ut. Men coronapandemin är inte över. Varför väljer ni att satsa redan nu?

– Den lokalen vi flyttar in i nu var egentligen den plats vi ville ha gymmet på från början. Men när vi först tittade på den var det så mycket renoveringsbehov att det inte var aktuellt att kunna starta någon verksamhet där så fort som vi hade önskat. Under förra året blev vi tillfrågade om vi kunde tänkas ta över den och få den iordninggjord. När jag numera har jobb som sjuksköterska i Södertälje och vi har lite mer av en ekonomisk säkerhet att falla tillbaka på, kände vi att det var helt rätt läge att slå till och växa, säger Emma.

– Vi försöker satsa oss ur pandemin, kan man väl säga. Fjolåret var ändå okej. Vi har väldigt lojala medlemmar, som kanske inte tränat, men ändå haft kvar sina medlemskap för att stötta oss. De vill ha ett gym att komma tillbaka till när pandemin är över – och nu får de ett ännu större gym som bonus, tillägger Joakim.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post