Gnestas prideparad tillbaka i höst
Gnesta Pride blev större än väntat. Nu bekräftar arrangören att succén kommer tillbaka i höst. – Vi vill göra det här till en tradition, säger Ida Karlsson Hjorth, en av eldsjälarna bakom.
Ida Karlsson Hjorth i samband med fjolårets Gnesta Pride. Hon är med och drar i trådarna även i år. Foto: Knut Capra Pedersen
Förutsättningarna var inte de bästa. Samma dag som Gnestas allra första pridetåg skulle hållas, brann Powerbox industrifastighet.
Från början varnades allmänheten för att gå ut, på grund av röken som kunde vara giftig. När det sedan var fri lejd, tog vissa det säkra före det osäkra och stannade
hemma ändå.
– Branden förtog även lite av den glada känslan rent allmänt. Inte minst för de människor som drabbades direkt eller kände någon som drabbades. Och ändå blev hela
arrangemanget så pass bra som det blev, säger Ida Karlsson Hjorth.
Så vill de förbättra konceptet ytterligare
Runt 600 personer deltog i paraden. Gnestabor, lokala föreningar och företag, Svenska kyrkan och många andra utifrån.
– Det var väldigt mycket folk! Många, många fler än vad vi hade trott från början. Vi blev fantastiskt glatt överraskade.
Nu är målet att göra ett ännu bättre arrangemang – som varar mer än en dag.
– Vi är väldigt glada och stolta över att allting gick så himla bra. Men det finns samtidigt saker att ta lärdom av och göra bättre. Vi hade väldigt många aktiviteter intryckta på en och samma dag. Nu tänker vi sprida ut dem lite mer, så att det enbart blir fokus på paraden på lördagen. De andra mindre hållpunkterna sker under veckan innan, för att tagga upp lite till ”huvudnumret”.
”Tycker det är viktigt att fira kärleken”
Samma personer sitter i Gnestas Prides styrelse och drar i trådarna för arrangemanget som förra året. Man hoppas kunna utvidga volontärsgruppen, dit alla som vill hjälpa till är välkomna.
Trots en storbrand blev premiären minst sagt lyckad. Varför?
– Jag tror att det beror på att majoriteten av befolkningen tycker att det är viktigt att fira kärleken och att man får vara den man är. Sedan kan den biten bli ännu bättre i dagens samhälle. Tar vi idrottsföreningar som exempel, engagerar de många ungdomar, och då är det extra viktigt att redan från början visa att man får vara vem man vill. Det skapar trygga och välmående barn och ungdomar, säger Ida Karlsson Hjorth.
Blir en ny, mer central rutt
Ett första möte har hållits. Datum har basunerats ut i sociala medier.
– Vi ligger fortfarande i startgroparna. Vi ska dra ihop volontärsgruppen snart. Fram på vårkanten börjar vi jobba mer på allvar. Det blev väldigt intensivt förra året, med bara cirka tre månader på oss att få ihop allt, och det var inte optimalt. I år ska vi ta vara på den tid vi har, så att tempot blir lugnare.
Blir det fler än 600 i tåget i år?
– Målet är att vi ska bli flera, absolut. I sommar är arbetet på Västra Storgatan färdigt och det gör att vi kan byta rutt och gå där i stället för på en bakgata, förutsatt att vi får polistillstånd, vilket jag tror att vi får.
Prideparaden hålls lördagen den 31 augusti.