Glatt gäng först ut med uppgraderade skärgårdstrafiken: ”En positiv överraskning”

Trosa har ordentlig skärgårdstrafik igen. ÖSP hängde med på premiärturen.

Skeppare Johan Östermark och matros Elin Pettersson.

Carin Sandström från Linköping åkte ihop med sin dotter.

Johan Wolpher (röda shorts) innan premiäravgången för M/S Brännskär.

”You’re gonna need a bigger boat.”

Du behöver en större båt. Den klassiska repliken från filmen ”Hajen” funkade bra även på skärgårdstrafiken inför den här sommarsäsongen. Sagt och gjort. M/S Brännskär är nu i Trosa Gästhamns tjänst.

Det är en del nyfikna som dyker upp när det vankas premiärtur. Bland annat Arne Larsson från hotellet Tre Små Rum. Han gillar det han ser.

– Vi har sällskap redan till helgen som ska åka med båten, säger han.

Johan Wolpher (vars företag Apelago nyligen fick priset som Årets Nyföretagare i kommunen) lyfter in en rejäl termoskanna ombord. De första resenärerna bjuds på kaffe och bulle. Hamnfogden själv stannar på land, medan skepparen Johan Östermark backar ut från kajen och matrosen Elin Pettersson hälsar alla välkomna.

Efter 20 minuter passerar vi havsbadet längst ut på Edanö. ”Femman” på hopptornet – som kan kännas så skräckinjagande när du står där uppe med tårna utanför kanten – ser ut som en leksaksminiatyr.

Himlen är klarblå, havsytan glittrar, en svag vind blåser.

Båten kan gå väldigt fort om det behövs, men puttrar nu fram i drygt 8 knop. Det är där omkring, mellan 7 och 10 knop, som turerna kommer att ligga. Allt för att turistupplevelsen ska bli så mysig som möjligt (och ljudvolymen inte bli för hög).

Sundet mellan Bokö och Askös nordligaste spets är extra knixigt och vi smyger nästan fram.

Ungefär trekvart efter avgång är vi framme vid Kråmö. Inga av resenärerna ska av här, men bensträckaren är välkommen.

Ett kompisgäng på fem kvinnor utgörs av Karin Valentin Solman, Margareta Wistrand, Gretel Kindgren, Gunilla Lundberg och Kerstin Petersson. Majoriteten av dem bor i Södertälje.

– Vi fem brukar träffas varje år för att cykla på våra tantcyklar, berättar Gunilla. Det har vi gjort i 37 år i rad nu. Vi cyklar helst där det är nära vatten, mestadels på olika öar (”…och där det är platt”, tillägger någon och skrattar). Vi äter gott och dricker gott.

Men i år blev det en biltur ner till Trosa, boende på Trosa Stadshotell & Spa och så en spontantur ut i skärgården.

Bensträckaren är slut. Resan fortsätter mot Askö och den gamla militärbryggan i betong vid Näsudden. Där studsar vi bara till innan vi vänder tillbaka.

Roland och Anne Andersson har också åkt ner från Södertälje. De firar den kommande helgens bröllopsdag i förtid. De har varit gifta sedan 2003 och det här med skärgårdsturen var en spontan idé, även för deras del.

– Man har suttit inne hela jäkla året, så det här är underbart, säger Roland, som nyligen även tagit sin andra coronaspruta.

Tillbaka vid Kråmös brygga meddelar skeppare Johan att det är ”hopp och lek” i en kvart.

– Men kom ihåg att vara tillbaka till klockan 12, tillägger han.

ÖSP:s utsände tar några fler bilder. Folk verkar tycka att det är bra att jungfruturen dokumenteras, men digniteten på mediabevakningen ifrågasätts. ”Det hade varit ännu bättre med New York Times”, säger någon. På skämt, så klart.

Väl i hamn i Trosa igen efter den 2,5 timmar långa turen är det en belåten resenärsskara som går i land.

– Vi är väldigt nöjda. En positiv överraskning, säger Margareta Wistrand.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post