Glasklar framtid för övergiven lokal i Trosa

Vad som händer på ena sidan vägen har ingen missat. Vad som händer på andra undrar många. Den röda gamla byggnaden vid Trosaportens rondell står inte längre tom. Snart öppnar två Trosabrorsor sin verksamhet här.

Gabriel och Elias Hellmark med en del av det glas som ska klä entrén till lokalerna.

Bra läge. Trossens nya parkering, som fortfarande är åtminstone en månad från att färdigställas, ligger på andra sidan vägen.

Den röda byggnaden har inte använts sedan 2018.

– Det är MÅNGA som frågar vad som händer. När det lyser här om kvällarna märker vi hur var och varannan bil saktar in och föraren försöker se vad vi håller på med. Det är ju inte så konstigt, då det inte lyst här på länge och folk undrar vad som är på gång, säger Elias Hellmark.

Det skiljer fyra år mellan honom och lillbrorsan Gabriel. De är uppvuxna i Trosa. Gabriel har fortsatt att bo på orten, medan Elias bor i Huddinge numera. De jobbade tidigare i Södertälje hos en etablerad glaskedja, innan Elias valde att starta eget och lockade brorsan med sig.

– Det fick bära eller brista. Och det har burit. Planen var från början att starta upp i Trosa direkt, men jag fick så många kunder med mig i Södertälje att jag var tvungen att köra vidare där. Parallellt med alla jobb i Södertälje, startade vi så smått på Industrigatan i Trosa. Nu när rutinerna börjar landa i Södertälje, går vi tillbaka till grundidén och kör igång på allvar här nere också, säger Elias.

Företaget har tillhört Glaskedjan, Sveriges största glasmästerkedja. Så kommer det att förbli, även om namnet ändras till TC Glas i samband med att de nya lokalerna öppnar. TC anspelar på stora TC Företagen i Södertälje.

”Läget är perfekt”

Den slitna röda byggnaden har stått tom sedan 2018, då Holmgrens Snickeriprodukter bytte Trosa mot Enstaberga utanför Nyköping. Nu blir det mer öppet för privatpersoner – på två olika sätt. För det första i form av tjänsterna som erbjuds: det mesta som rör glas när det gäller både hemmet och bilen samt även sådant som rör ditt fordons utseende, som uppfräschning och dekor. För det andra rent estetiskt, med ny inglasad entré bland annat.

– Läget är perfekt. Alla som har ett stenskott i framrutan blir påminda varje dag de åker förbi. Till slut svänger de in för att få det fixat. Sedan är läget kanon på så sätt att den som får ett stenskott lagat eller bilen fixad med på annat sätt, bara kan gå över gatan för att handla, köpa blommor eller vad det nu kan vara, säger Gabriel.

Framöver lär det bli aktuellt att anställa fler.

– Som det känns nu kommer det garanterat att behövas. Bara sedan förra året har vi fått många fler förfrågningar om sådant som planglas, glasräcken och inglasningar av balkonger och uteplatser, säger Elias.

När öppnar ni?

– Vi hoppas vara färdiga för att kunna öppna redan i april någon gång. Men då måste vi ha lite tur och allt ska flyta på väldigt bra. Annars är ”innan sommaren” en bra målsättning, säger Elias.

Trummor i rockband

Gabriel – eller ”Gabbe” som de flesta säger – sysslar inte bara med glas, utan även med metal. Nej, det är ingen korrmiss, det ska enbart vara ett ”l” i det ordet. Han spelar trummor i bandet Adept, ursprungligen helt hemvävt från Trosa, men numera enbart med Gabriel och sångaren Robert Ljung med rötterna i kommunen. Bandet har släppt fyra album, har miljontals lyssningar på Spotify och har under vissa perioder det senaste decenniet gjort över 200 spelningar per år, de allra flesta av dem utomlands.

Hinner du trumma någonting alls framöver?

– Jodå, det ska hinnas med. Det är inte riktigt lika intensivt som förr. Nu ska vi även hålla på och göra klart vår nya platta, så i år har vi bara lite strödatum på festivaler i sommar.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post