Gåvor för fötterna rakt från hjärtat

Vissa som inte hade råd med julklappar klev ändå in i det nya året med varma, nya skor om fötterna. – Det skulle aldrig falla mig in att slänga ett par skor om någon kunde få nytta av dem, säger Kerstin Halmsjö.

Pia Brunell och Kerstin Halmsjö när alla papperskassarna lastades in i bilen för att köras upp till Stockholm.

Kerstin driver butiken Skostället i centrala Trosa. Strax innan jul lastade hon och kollegan Pia Brunell bilen knökfull med pappkassar.

I kassarna låg halsdukar, vantar, mössor, lite kläder – men framför allt skor. En massa skor.

– Tanken finns med mig hela tiden: Finns det någon jag kan hjälpa med något? Och vi som butik kan hjälpa med skor. Det finns många som inte ens äger ett par skor, i alla fall inte skor som är tillräckligt varma eller hela för att användas nu under vintern, säger Kerstin.

Bilen gick från Trosa upp till Stockholms Stadsmission, en idéburen organisation som arbetar för att skapa ett mänskligare samhälle.

– När jag hade skobutik i Stockholm förut såg jag alla de här människorna som knappt hade något på fötterna när de passerade på gatan utanför. Redan då lämnade jag stora plastsäckar med skor till Stadsmissionen.

Nu var det dags igen, med Pias hjälp.

– Det mesta är höst- och vinterskor, då det är det som behövs nu. Vi har naturligtvis plockat skorna från vårt lager. Något av paren är möjligen privata skor, som nästan aldrig använts, säger Kerstin.

– Inte är det många par som är privat använda inte, flikar Pia in. Bara två par av över hundra totalt tror jag.

Hundra par skor som skänks ur Kerstin Halmsjös egen ficka.

Varför gör du det här?

– Alla kan göra något för att hjälpa dem som har det sämre, och med det här initiativet gör vi det lilla vi kan. Det skulle aldrig falla mig in att slänga ett par skor om någon kunde få nytta av dem. Då ser jag till att någon får dem istället.

Pia hyllar sin chef.

– Det är härligt att få jobba på ett sådant här ställe, som är så generöst.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post