Fräscht arbetssätt med gamla grejer

Förr handlade folk begagnade sportprylar för att de inte hade råd med annat. Nu är trenden tillbaka, av helt andra skäl. Team Sportia i Trosa går i bräschen för en ny våg av medvetenhet. – Inom en snar framtid är det här ett måste, säger Jim Johansson i butiken.

Jim Johansson på Team Sportia i Trosa.

Fram till mitten av 90-talet var det självklart för många sportaffärer att ha ett utbud med begagnade varor. Kvalitetsartiklar som cyklar, skridskor och skidor kostade mycket även då och en barnfamilj kunde spara många hundralappar på att köpa sådant som redan använts av någon annan, men fortfarande var i fint skick.

Sedan kom lågpriskedjorna på bred front och bröt kretsloppet. Plötsligt kunde i princip vem som helst köpa vad som helst. Att det sedan handlade om sämre prestanda, sämre hållbarhet och sämre möjligheter att skicka vidare till småsyskon eller yngre bekanta, var något som få brydde sig om.

Nu är begagnat hett igen. Team Sportia är tidiga med att hoppa på trenden.

– Begagnade cyklar har vi hållit på med i några år nu. I fjol började vi även på allvar satsa på begagnat när det gäller vintersportsprodukter, säger Jim Johansson.

Varför?

– Vi märker att vi har en ökad efterfrågan på kvalitetsprodukter. Bättre grejer håller i regel för att användas längre. Lågprisprodukter håller oftast inte mer än i en generation – en unge kan ha ett par skridskor, sedan slängs de på tippen. Ett par bra skridskor kan säkerligen tio ungar köra på innan de blir för slitna, så länge som de sköts bra så klart.

Jag antar att ni inte bara gör det här för att vara miljöhjältar. Är intresset stort?

– Efterfrågan är jättestor. Och responsen till att vi vågar satsa på det här har varit väldigt positiv.

På vilket sätt har responsen varit positiv?

– För det första säljs en stor del av de begagnade prylarna direkt. För det andra är folk glada över att de inte behöver slänga grejerna – många orkar inte ta tag i att sälja dem själva på nätet, men vill ändå gärna att deras grejer kommer till nytta. För det tredje är det naturligtvis jättemånga som blir överlyckliga över att kunna köpa grejer till en bråkdel av vad de kostar nya.

För det handlar om mycket pengar som man kan spara, eller?

– Det bär många emot att köpa ett par nya skridskor för 500–700 kronor, när det kanske bara är is någon vecka eller två per vinter. Speciellt för dem som har flera barn. Men om man kan köpa ett par bättre begagnade grillor, slipade och klara, för runt 200 kronor – ja, då är det en helt annan femma.

Det största problemet är inte att bli av med det begagnade utbudet, det är att få in tillräckligt med saker.

Ni säljer det ni har, men får in för lite?

– Alldeles för lite. För att stimulera det här kretsloppet har vi infört att man inte längre behöver köpa ett par skidor eller ett par skridskor bara för att man byter in just de varorna, utan att man kan få en värdecheck istället, som man kan använda på vad som helst i butiken. Det gör det lite enklare för folk att bara komma in med grejerna och sedan fundera i lugn och ro vad de vill köpa. Sedan måste vi naturligtvis också fortsätta sälja nytt, för annars finns det inte tillräckligt med sportprylar i omlopp.

Förr var det folk som inte hade råd att handla till nypris som köpte begagnat. Nu finns ingen sådan klassindelning.

– Det är inte längre någon fattigstämpel på att köpa begagnat, om något så är det snarare tvärtom. Det är inne att vara medveten bland dem som kanske tjänar lite mer.

Är det här sättet att jobba på en förutsättning för er att leva vidare?

– Ja, det tror jag verkligen. Inom en snar framtid är det här ett måste för att kunna hålla på, framför allt när det gäller de dyrare vintersportartiklarna. Konsumenter söker sig till butiker som jobbar med både nytt och begagnat.

Kommer ni att utveckla konceptet, så att det gäller även på våren och sommaren?

– Vi kan komma att fokusera ännu mer på begagnat på cykelsidan. Men vi kommer säkert även in på fler varu- grupper framöver. Vi ser butiker norröver som börjat hyra ut kläder och utrustning, till exempel om man ska ut och fjällvandra. Vi har inget annat än cykeluthyrning idag, men det är klart att tankarna finns på att bredda oss även på den fronten.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post