Fler jobb när Trossen bygger nytt

TROSA 3500 kvadratmeter, 150 parkeringsplatser, 65 arbetstillfällen. Trosa växer och ICA Trossen likaså. – Det är jäkligt kul att vi äntligen står här, sa Linda Steiner när det första spadtaget togs för den nya Kvantumbutiken.

Jenni Steiner pekar ner på gruset runt skorna.

– Jag skulle kunna tänka mig att … hm, vi står nog mitt i apoteket.

Hon och systern Linda kommer att fortsätta vara handlare när Trossen får större kostym. De befintliga medarbetarna kommer att flytta med den ytterst korta biten till de nya lokalerna.

Jenni och Linda Steiner.

En hel del annat blir nytt. Apotek Hjärtat är en av de nya pusselbitarna. Drive thru för smidigare e-handel en annan. En mindre restaurangdel en tredje.

– Apoteket ingår i Kvantumkonceptet. Onlinebiten har jag och Linda själva tagit initiativ till. Vi ser att e-handeln ökar hela tiden och vi vill förenkla för kunden på så många sätt som möjligt. En första del i det är att man kan hämta sin mat direkt från drive thrun, utan att behöva gå in i butiken. Sedan skulle vi vilja ta det ännu längre på sikt, att man kan hämta varm mat också. Men det är mer av en vision än så länge, säger Jenni Steiner.

Den nya butiken genererar 65 fasta arbetstillfällen. Utöver det tillkommer en mängd säsongsarbetare.

– Vi är ungefär 45 fasta i dag och ännu fler sommarjobbare. Så vi kommer att behöva anställa många fler.

Då öppnar den nya butiken

Namnet Trossen lever kvar, även om butiken formellt kommer att heta ICA Kvantum Trosa. Målet är att slå upp portarna under nästa höst, helst redan i mitten av oktober. De gamla lokalerna rivs inte förrän i början av 2020, för att förhindra att verksamheten stoppas upp. Men att de kommer att rivas står klart, för att kunna ge plats åt många av de totalt 150 parkeringsplatserna.

– Vi har varit för trång­bodda, framför allt när det gäller parkeringar och kapaciteten under helger. Vi har ändå velat fram och till­baka, då det här steget givetvis innebär en stor kostnad för Linda och mig. Men Trosa växer något enormt och det här känns som det naturliga steget, säger Jenni.

Hon får medhåll av Jan Oldebring, etableringsdirektör på ICA Sverige.

– ICA centralt vill satsa i kommunen. Trosa är den ort som växer allra mest och här bredvid Trossen fanns det även lämplig mark att förvärva. Dessutom har Jenni och Linda legat på från start, då de vetat att de vuxit ur den befintliga butiken. Så det är en kombination av flera faktorer som gjort att vi bygger nytt just här, säger han.

Jan Oldebring.

Miljön i fokus

De befintliga lokalerna har redan byggts ut en gång. Att utöka dem ytterligare skulle innebära stora åtgärder och många tekniska ingrepp. Bedömningen är att det är bättre för miljön att bygga en ny, modern fastighet med stort hållbarhetsfokus.

– Miljöfrågorna är jätteviktiga för oss. Den nya fastigheten kommer att byggas utifrån certifieringen Miljöbyggnad guld och ha geoenergi som energikälla, säger Catrine Axelsson på ICA Fastigheter.

Catrine Axelsson.

Från Trosa kommuns sida är man väldigt nöjda med att Trossen växer. Näringslivschefen Jonas Ivervall talade – precis som systrarna Steiner, Jan Oldebring och Catrine Axelsson – kort innan det symboliska första spadtaget togs i en grushög. 

– Vi ser en ort som växer kraftigt, nya bostäder som byggs, ett industriområde i omvandling precis här intill. Allt hänger ihop när vi behöver expandera. Sedan får vi inte glömma Ostlänken, den största infrastruktursatsningen i Sverige någonsin. Den innebär ännu fler invånare på sikt och då behöver vi stå redo för det, sa Ivervall.

Jonas Ivervall.

Av | 2018-11-20T08:31:02+00:00 november 2018|Handel|

Om författaren:

Lämna en kommentar