Festival kommer tillbaka nästa år

TROSA. Trots att vädergudarna var emot Festival 156, har gänget bakom arrangemanget fått mersmak. Festivalen kommer tillbaka nästa år, i uppdaterad version.

Efter en varm och fnösketorr sommar blev vädret plötsligt mer klassiskt svenskt. Ett av de mest ihållande skyfallen på flera månader drog olägligt in över Trosa när debuterande Festival 156 nyligen hade slagit upp portarna. Kombinationen hårt regn och åskoväder höll de stora ungdomsmassorna borta på fredagskvällen.

– Ändå är det över 200 kids som kommer de timmarna. Det är helt okej för att vara sådant skitväder, säger Annelie Bradley, fritidsgårdschef i Trosa kommun.

Annelie Bradley.

Hal tjur

De allra flesta kom för att se dragplåstret Mares. Dessförinnan stod bland annat unga Michele Tyrone på scen.

– Även om det regnade var både publiken och artisterna vid gott mod, säger Annelie.

På lördagen spelade bland annat lokala hårdrocksbandet Hellshaker och Oxelösundsbaserade B’Tepcrew. Då var vädret lite snällare till en början. Max Törnqvist och Linus Janson, båda 12 år, besökte festivalen.

– Vi har varit här sedan de öppnade i dag, sa Max.

De var några av barnen som testade på den populära mekaniska tjuren. Det blev allt som oftast ytterst korta åkturer.

– Det var kul att åka tjuren, men den var ganska hal. Svårt att hålla i sig när den började snurra, sa Linus.

Dag två kom det mellan 100 och 150 besökare.

– Med bra väder hade det säkert varit tre gånger så många på fredagen. Och runt dubbelt så många på lördagen. Men vädret kan vi ju inte påverka. Vi är inte nedslagna, utan känner fortfarande att det är en bra grej att erbjuda ungdomarna, säger Annelie Bradley.

Här kan festivalen hamna nästa gång

Efter att ha fått några dagar att tänka och utvärderat helgen med sin personal, slår hon fast: det blir en fortsättning.

– Det är första gången vi arrangerar något i den här storleken och över två dagar, och det finns mycket att lära. Det vi allra troligast kommer att göra är att flytta på festivalområdet. Det optimala är att vara någonstans där vi kan vara både ute och inne, ifall det regnar. Tomtaklintskolans gympasal skulle kunna vara en lämplig plats. Där finns det vettiga ytor precis bredvid, antingen friidrottsanläggningen eller gamla skateytan.

Kommer själva festivalen att se annorlunda ut på något sätt?

– Vi tänker att den ska hålla på under kortare tid varje dag och inte öppna så tidigt på eftermiddagen. Sedan ska det vara betydligt fler aktiviteter. Kanske fyra-fem stationer. Tjuren är en sådan, pilkastning kan vara en annan. Det ska finnas mer för ungdomarna att göra helt enkelt.

De som uppträdde i år var enligt uppgift nöjda.

– De sa nog allihop att de var imponerade av ljudet och ljusuppsättningen. De hade nog förväntat sig ett mer traditionellt fritidsgårdsupplägg. Roligt att höra, säger Annelie.

På plats under festivalens båda dagar fanns även Tjejjouren LINA, biblioteken i Trosa kommun och Långnäs catering.

Av | 2018-09-04T07:42:43+00:00 september 2018|Fritid, Musik|

Om författaren:

Lämna en kommentar