Färgglada trattar på Sillekrog i pilotprojekt mot nedskräpning

Rastplatser där det stannar tung trafik är ofta mer nedskräpade än andra platser. I ett försök att stävja problemet, testar Trafikverket tillsammans med Håll Sverige rent en udda form av sophantering. Först ut: Sillekrog mellan Västerljung och Lästringe.

Soptrattarna ser ut lite som muterade kantareller vid Sillekrogs rastplats i norrgående riktning.

På Sillekrog finns även Skräpkorrens stig som tar med barn och vuxna på en kort promenad med uppdrag och fakta om skräp.

Lastbilschauffören Sebastian stannar ibland vid Sillekrog. Han är positivt inställd till de nya soptrattarna.

Trafikverket och Håll Sverige rent genomför just nu ett pilotprojekt för att minska nedskräpningen på två rast­platser längs med E4. Sillekrog är en av två utvalda rastplatser.

Den nya så kallade skräptratten är ett rör med en stor tratt längst upp som sitter i höjd med fönstret på last­bilar. På det sättet kan chauffören på ett smidigt sätt slänga sitt skräp utan att lämna förarhytten. Under årets mest gråmulna månader sticker de stora, orangefärgade trattarna ut ordentligt.

Inte alla som förstår vad trattarna är till för

Det kan dock ta ett tag innan syftet med den nya släng­möjligheten når fram till chaufförerna. När ÖSP är på besök står det fullt med lastbilar parkerade, men ingen i höjd med någon tratt. En chaufför går aktivt ut och slänger sitt skräp i en liten soptunna längre bort, trots att en tratt är bara två meter från rutan.

Vissa har fattat galoppen redan nu.

– Jag har noterat dem, säger lastbilschauffören Sebastian, som har lunchrast i hytten. Just nu stod lastbilen framför mig illa till, så att jag inte kunde parkera vid tratten. Men om jag kan stannar jag till och slänger mitt skärp genom rutan. Det är smidigt.

Tratten är ny i Sverige, men är en vedertagen metod i Danmark.

Soptunnor som jobbar hårt

Soptrattarna är inte det enda sättet som Trafikverket och Håll Sverige rent jobbar på för att minska nedskräpningen på Sillekrog. Överfulla papperskorgar löser de genom solcellsdrivna så kallade Big Bellys. De röda papperskorgarna komprimerar avfallet och klarar på det sättet av stora mängder skräp. För att minska onödiga transporter varnar dessutom soptunnorna när de börjar bli fulla.

De nya avfallslösningarna kommer att testas under ett par år för att se om de framöver successivt ska installeras på fler rastplatser.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post