Experten om skärmarnas baksida

GNESTA Livet på nätet är livsfarligt. Våra barn lever i en digital verklighet som är ljusår från vuxenvärldens småmysiga skrytbilder på Facebook. Maria Dufva sparar inte på de sanna historierna om vad som kan hända när vuxenvärlden sover.

Linn som var tretton år slängde sig framför ett tåg för att hon systematiskt utpressades av en pedofil på en chat. Tonårsparet som skulle ha sex för första gången hade sin kunskap från porrfilmerna på nätet. Han gjorde som skådisarna. Hon (15 år) dog och han (16 år) åkte i fängelse.

– Barn får mobiler och paddor så fort de kan hålla i dem, säger kriminologen Maria Dufva och marscherar fram på Elektrons scen i Gnesta.

Ändå varnar de flesta föräldrar inte för nätet. De tjatar i stället om flytväst på sjön, om att akta sig för fula gubbar i parker och ilskna hundar som står bundna utanför affärer.

– Och så tjatas det om alla dessa SAAAKEEER som barn inte ska glömma att ta med hem, från gympan eller träningen.

Föräldrar kan skjutsa till skolan, hämta från träningen, ha koll på fester och allt som händer i verkligheten. Det som sen händer i tysthet, många timmar per dag, det saknar de flesta föräldrar kunskap om, säger Maria. De har inte hängt med i den utveckling som går svindlande snabbt.

– Barn är nyfikna, säger Maria. 

De lär sig snabbt tekniken och att öppna ett konto. Det som de inte har och inte kan ha är konsekvensanalys.

Vad händer om jag gör så här? Om jag lägger ut den här bilden? Den här kommentaren? Den här filmen?

– Det räcker med att en person har hunnit göra en skärmdump, så finns det som läggs ut kvar i evighet.

Under ytan

Maria Dufva har precis kommit ut med en ny bok: ”Värsta bästa nätet”. Den är skriven för barn från nio år och uppåt och är full med exempel på vad som kan hända och hur man före­bygger det. Kerstin Andersson, som är ansvarig för den digitala skol­utvecklingen i Gnesta kommun, har köpt in klass­exemplar till alla skolorna.

Det är också en bok för alla vuxna med barn. Om det som händer under ytan av isberget. Mobilen kan vara den käraste ägodelen, den mest fantastiska underhållningsmaskinen. Den kan också få en trettonåring att slänga sig framför tåget.

Varför gjorde trettonåriga Linn det?

Maria berättar om Linn som fick kontakt på ett chatforum med en ASSNYYYGG kille, en fotomodellstyp med magrutor. Sexton år gammal. Som tyvärr hade fel på både mikrofon och webbkamera när han chattade med Linn. Linn började berätta sina hemligheter. Hon sov med telefonen (precis som de flesta).

– Hennes förövare bodde i telefonen, säger Maria och frågar publiken om vi kan föreställa oss det, att aldrig kunna komma undan.

När Linn hade pressats till att posera naken hade den 45-åriga mannen (som alltså inte var sexton år) allt han behövde för att utpressa henne till att göra mer och mer, tills helvetet en dag tog slut när Linn tog sitt liv.

– Idag har jag träffat era barn, säger Maria och ser ut över publiken. 

Hon läser upp ett meddelande från ett av barnen: Jag fick kontakt med en kille. Jag var 11 år då. Han ville att jag skulle skicka en nakenbild på mig.

– Det finns inget skydd mot det här! poängterar Maria som ändå råder alla föräldrar att prata med sina barn, spela deras spel, kolla in det underjordiska nätet men inte förbjuda.

Barn idag sover allt mindre. Det visar varenda undersökning, säger Maria. I stället tillbringas allt fler timmar på nätet. 

– Väldigt många barn går inte på fritids. I stället går de hem och kollar på YouTube.

”Dödar din kanin och snor din lillebror”

I Marias bok berättar hon om 9-åriga Svea (fingerat namn) som vill bli youtube-stjärna. Hon älskar sociala medier och sänder live hemifrån nästan varje dag. Maria är i Sveas skola och föreläser. Alla elever borde byta till privata konton, säger Maria.

Svea håller inte med. Hon vill ha många följare och då måste man ha öppet konto.

En dag när Svea sänder live från studsmattan skriver en tittare att Svea ska ta av sig naken. Svea kallar personen ett äckel. Personen skriver då:

Va? Säger du att jag är ett galet äckel? Jag vet exakt var du bor. Du har sänt live och visat hur du åker buss, vad din gata heter och hur ditt hus ser ut – jag kommer hem till dig, dödar din kanin och snor din lillebror.

Maria Dufva råder alla föräldrar att börja intressera sig för sina barns skärmar och att prata om olika saker, att ligga steget före och inte ljusår efter. Och att inte förbjuda utan prata och framför allt lyssna. 

Av | 2018-11-20T08:33:14+00:00 november 2018|Samhälle, Utbildning|

Om författaren:

Lämna en kommentar