Ett av Trosas mest kända varumärken tar över kafé vid ån

Trosa Stadshotell & Spa växer – till andra sidan ån. ”Statt” tar över verksamheten i Trosa Å-café, turistvänligt beläget precis nedanför torgbron.

Andreas Turesson på terrassen till kaféet som Trosa Stadshotell & Spa precis köpt.

Den välkända gula fasaden till Trosa Stadshotell & Spa.

Andreas Turesson på torgbron, med kaféet i bakgrunden.

En gång i tiden hette det Hannahs Café. Det lilla fiket, i centralt läge precis bakom bokhandeln, har bytt ägare ett par gånger sedan dess och har på senare tid hetat Trosa Å-café.

När det nu är dags för ägarbyte igen är det ingen egenföretagare som tar över, utan en av Trosas mest klassiska institutioner.

Den 1 maj får Trosa Stadshotell & Spa formellt nycklarna till kaféet, som får namnet Trosa Stadscafé.

– Sedan kommer vi att fixa lite saker innan vi öppnar, säger Andreas Turesson, som driver stadshotellet. Tanken är att kunna öppna någonstans i mitten av juni. Vi vill bidra till att ungdomar får sommarjobb och har därför som målsättning att ha öppet alla dagar i veckan under sommarlovet. Under resten av året hoppas vi kunna ha öppet varje helg.

Varför tar ni över den här verksamheten?

– Jag tycker att stadshotellet redan har en fantastisk produkt – men att vi samtidigt kan så mycket mera! Därför tittar jag hela tiden runt omkring efter synergier. Vissa saker i närområdet håller man ögonen lite extra öppna för, bland annat det här kaféet. Den tidigare ägaren har av privata skäl inte kunnat ha öppet jämt, vilket vi tyckt varit synd, då vi vill kunna tipsa våra gäster om närliggande ställen att besöka. Nu blir det enklare att göra detta, då vi äger kaféet. Det ingår ett bageri, som vi också köpt, och målet är att bli mer självförsörjande när det gäller den biten, även på stadshotellet. På så sätt kan vi höja vår produktstandard.

Hur kommer kaféverksamheten att se ut?

– Tanken är att ha någon form av kall och varm smörgås. Fikabröd, så klart. Sedan kommer vi att addera glass och även alkoholfritt öl och vin. Sedan får vi se var vi landar. Det kanske blir en jättesuccé och utökat utbud. Men vi rullar igång lite försiktigt, för vi vill inte lova mer än vi kan hålla.

Kommer hotellets verksamhet att synas även här?

– Absolut. De allra flesta turister som kommer till Trosa promenerar längs med ån. För att komma in på stadshotellet finns ingen naturlig entré, utan de måste gå bort till vår byggnad och runt den för att ta sig in till receptionen. Det här blir ett bra sätt att kunna marknadsföra hotellets restaurang och spa på, ute på kaféets veranda. Tekniskt sätt kommer man att kunna gå in på kaféet och boka rum, bord eller spa-behandling.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post