Elever på Tomtaklintskolan bygger broar
En bro ska byggas från fastlandet till Oaxen. Budgeten ligger på 30 miljoner kronor. Ansvariga för att ta fram modeller är … ett gäng åttondeklassare.
Projektet existerar inte på riktigt, så klart. Men bromodellerna har byggts. Sanda Kurbegovic är lärare i matte, fysik och teknik på Tomtaklintskolan. Varje år ger hon eleverna i åttan i uppgift att agera byggbolag och entreprenörer.
– De jobbar i små grupper och ska bygga en bromodell av glasspinnar och annat material. Först måste de göra en designskiss, sedan en budget utifrån skissen, säger Sanda, när ÖSP besöker en lektion där eleverna i 8A är inne på projektets sluttamp.
En glasspinne kostar 8 000 kronor. En pneumatiksats – bestående av en stor spruta, två små sprutor och en slang – kostar 1 miljon.
Det där med pneumatik, tryckluftsteknik, är nytt för i år. Tekniken måste ingå i bygget för att kunna ge något av de högre betygen.
Antonio Zetterström, Emma Tagde och Luca Jern har klassiska Golden Gate-bron som förebild. Bron ska öppna sig på mitten för att kunna
släppa fram större, fiktiva båtar.
– Men pelarna vi byggt hänger med upp och hamnar i vägen, så någon båt hade ändå inte kunnat passera.
Eleverna har fört logg, för att enklare kunna hålla koll på budgeten. Avslutningsvis ska de skriva en teknisk rapport, med logg och budget som grund.
– Jag har gjort det här med åttondeklassare i många år nu, på alla skolor jag varit på, säger Sanda. Eleverna tycker att det är kul. Speciellt den här digitala generationen, många är – faktiskt – glada när de slipper stirra in i en skärm under lektionstid.
– Jag gillar att se elevernas aha-upplevelser. Och att se vilka förmågor som de besitter, vilka kreativa idéer som bubblar där under ytan. Jag tappar hakan varje gång jag ser deras byggen.
Det finns fyra klasser i åttan på Tomta. För att möta efterfrågan, har 10 000 glasspinnar beställts. Ingen av bromodellerna är den andra lik.
– Man fick göra en helt egen design, utan några instruktioner för hur den skulle se ut. Vi har gjort en balkbro. Vi har tappat den ganska många gånger, så den verkar hålla bra, säger William Axelsson och Alfred Nilsson.
Är du nyfiken på att se elevernas kreationer? Från och med den här veckan, vecka 6, är alla modellerna utställda på biblioteket i Trosa.