Einar-Hugo gör mycket Noice framöver

40 år efter bandets storhetstid kommer musikalen om Noice. Einar-Hugo Strömberg, bördig från Trosa, har en av huvudrollerna. – Vi spelar instrumenten live och försöker få det att låta så autentiskt som möjligt – det känns rätt ovanligt, säger Einar-Hugo inför premiären på Lilla Cirkus i Stockholm.

I blickfånget. Einar-Hugo Strömberg spelar den på bilden rödhåriga Freddie Hansson. Einar-Hugo har stått på musikalscenen förut, gjort några reklamfilmsgig och även synts i en mindre roll i tv-serien ”Gåsmamman”. Noicemusikalen innebär hans första stora roll. Foto: Peter Knutson

Medlemmarna i Noice gick på högstadiet när de slog igenom stort i skiftet mellan 70- och 80-talet. Deras tre första album sålde alla över 100 000 exemplar. Under de tidiga åren målades bandet upp som det tuffare alternativet till Gyllene Tider. Men till skillnad från konkurrenten, där inte minst Per Gessle kom att göra stordåd i olika konstellationer över lång tid framöver, gick det allra mesta snabbt utför för Noice.

Keyboardisten Freddie Hansson hamnade i missbruk och avled redan 2001. Under glansdagarna skrev han bland annat titelspåret på ”Bedårande barn av sin tid”.

Det är Hansson som Einar-Hugo Strömberg gestaltar i ”Noice – Rockmusikalen”.

– I somras tog jag examen från en treårig musikalartistutbildning på Base 23 i Stockholm. Halvvägs in i utbildningen tipsade vår fantastiska sångcoach Ceca Wadstein mig att gå på audition för den här musikalen, då hon hade blivit ombedd att försöka hitta lämpliga kandidater och tydligen tyckte att jag passade, säger Einar-Hugo.

Framflyttad ett år

Det tyckte de ansvariga för Noicemusikalen också.

– De försökte väl hitta en person som inte var helt olik Freddie och visst, det finns vissa likartade drag rent utseendemässigt. Men jag tror att det ännu mer var rätt energi de letade efter, att skådespelaren skulle våga vara lite galen på scenen när det behövdes. Allra viktigast var ändå att vi som band skulle passa ihop, att helhetsbilden skulle klaffa. Och vi har visat oss funka väldigt bra tillsammans.

Pandemin fick premiären framflyttad med ett år. Men nu är de mest intensiva repetitionerna igång sedan länge. Den 11 november smäller det.

– Jag tror att musikalen funkar på både ungdomar av idag och folk som var unga på 80-talet. Det är mycket fokus på musiken och hitsen så klart, men även både komik och tragik. Som en gott och blandat-påse kan man säga.

Einar-Hugo har sjungit en hel del och medverkat i flera musikaler. Men det här är hans första stora roll – och även första gången han spelar keyboardorgel på scen. Ett instrument han fått lära sig från grunden på kort tid.

– Jag har kunnat sitta hemma och plocka på min stålsträngade akustiska gitarr, men så mycket längre än så har inte mina instrumentkunskaper sträckt sig. Nu har jag gått en intensivkurs, kan man säga. Själva ackorden är ganska grundläggande, så den biten har inte varit alltför svår, utan det mest utmanande har istället varit att verkligen försöka vara Freddie när jag spelar. Om det är något parti som är lite svårare och jag måste fokusera, ska jag ju inte se ut som Hugo som fokuserar, utan som Freddie. Jag får inte släppa på karaktären bara för att jag lirar ett instrument.

Kända medarbetare

Noice originalbasist Peo Thyrén har varit inblandad i projektet från start och har agerat kreativt bollplank åt skådespelarna för att detaljerna ska bli rätt.

I övriga roller syns bland andra Charlie Gustafsson (känd från tv-serien ”Vår tid är nu”) och Charlie Grönvall (känd från populära tv-programmet ”Idol”).

– Det är fantastisk att få den här chansen, säger Einar-Hugo. Oftast är det ”låsta” auditions när det kommer till de stora rollerna i musikaler. Du får aldrig ens nys om dem. Nu är det på tiden att Musikal­sverige får in lite nytt blod.

För din del kan den här rollen låsa upp en del av de där dörrarna?

– Det får vi väl hoppas. Men just nu är jag bara så otroligt glad att få göra den här rollen.

Einar-Hugo är uppvuxen i Trosa och resten av familjen bor fortfarande kvar på orten. Pappa ”Ubbe” drev bensinmacken, som hette Frendo på slutet, fram till dess stängning.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post