Dockdelar i stället för kroppsdelar i Tystberga

Barnvänlig Frankensteintolkning med vänskap som bärande tema. I sommar spelas ”Frankenstina och Dolly” på dansbanan i Tystberga.

Nina Statheus som Frankenstina och Elina Eriksson som Dolly.

Skådespelare och manusförfattare till Frankenstina och Dolly är Elina Eriksson och Nina Statheus. Pjäsen bygger på Mary Shelleys klassiska roman om Frankenstein och hans egenbyggda monster.

– Själva uppbyggnaden och dramaturgin är hämtad rakt av från romanen. Men där Frankenstein skapar sitt monster utifrån olika kroppsdelar skapar Frankenstina Dolly av dockdelar och tyg, säger Elina Eriksson

Vänskap lyfts fram

Pjäsen handlar om Frankenstina som är nyfiken av
naturen och behöver någon att leka med. Efter en del arbete och pyssel står dockan Dolly framför henne.

– Dolly är alldeles ny i världen. Hon är förundrad och nyfiken. Dolly lär sig av Frankenstina, hon vill göra rätt, men det blir fel. Dolly blir först ledsen och arg, men det slutar så klart lyckligt, säger Elina Eriksson

– Vi har behållit själva grundstrukturen men förstärkt vissa delar. Temat om vänskap och att få vara den man är lyfts fram. Ett annat tema är hur viktigt det är att kunna förlåta, säger Nina Statheus.

Frankenstina och Dolly blir startskottet för Sagohatten – Ninas och Elinas nystartade teatergrupp.

– Vi har många idéer om vad vi ska göra och kommer redan i höst sätta upp en ny pjäs för barn – ”Lugn och Fin på spökjakt”, säger Nina Statheus.

Kulturen håller landsbygden levande

Men i sommar är det fullt fokus på Frankenstina och Dolly. Trots förlagan är pjäsen snarare rolig än läskig. Frankenstina och Dolly riktar sig till barn från tre år och uppåt och innehåller en hel del musik som kommer framföras live på dansbanan i Tystberga.

– Vi bor båda i trakten och tycker att dansbanan är en fantastisk scen. Det är utomhus men ändå under tak, vilket förenklar en hel del. Dessutom tycker vi att kultur är viktigt för att hålla landsbygden levande, säger Elina.

Frankenstina och Dolly spelas den 29 juni i Tystberga samt den 2 juli på Fåfängan i Nyköping.

Kristoffer Kviberg

E-post