De vill att fler ska gå ut i naturen

Många vill ge sig ut i skog och mark, men har inte någon att göra det med. Det finns vacker natur bortom de mer välkända turistmålen, men en stor del av den står obesökt när den är som allra mest praktfull. STF:s unga lokalavdelning vill få fler att upptäcka den skatt som väntar runt
knuten i Östra Sörmland.

Monika Brandtberg, Christer Hultman och Linda Östling går fram längs Sörmlandsleden vid Gisesjön, en bit utanför Västerljung.

Svenska Turistföreningen (STF) är en stor ideell organisation med närmare 240 000 medlemmar. Ända sedan starten på 1800-talet har målet varit att få fler att upptäcka Sverige.

Östra Sörmland hade inte haft någon lokalavdelning på flera år, när en liten skara entusiaster bestämde sig för att ändra på den saken. Med Vagnhäradsbon Monika Brandtberg i spetsen, startades STF Östra Sörmland upp igen. Avdelningen täcker in Gnesta, Trosa, Nyköping och Oxelösund.

– Vi insåg att vi fick börja i väldigt liten skala, säger Linda Östling. Därför bestämde vi att göra det som vi i styrelsen själva tycker är kul. Gillar jag att vandra, ordnar jag vandringsaktiviteter. Gillar jag blommor, arrangerar jag en sådan exkursion.

Bredden är stor. Det kan handla om föreläsningar om gamla landsvägar, gruvbesök, svampplockning och gökotta. Nyligen besöktes Sävö, några minuters båtfärd från Trosa hamn. Det var det största arrangemanget hittills.

– Jag trodde aldrig att det skulle komma så mycket folk som det kommit på flera av de aktiviteter vi haft hittills. Till Sävö var det till och med för många, så att vi fick säga stopp till slut. Vi fick anordna två guidade turer i stället för en, säger Monika, som är ordförande.

Efter det första verksamhetsåret har de inte tappat lusten – tvärtom.

Varför behövs ni?

– Att vandra, på Sörmlandsleden till exempel, kan vem som helst göra egentligen. Men det är en liten tröskel att ta sig ut själv – man måste göra research, förbereda och planera. Och ibland är det helt enkelt inte kul att behöva gå själv, säger Christer Hultman.

– Vi finns här för att få folk att upptäcka sitt närområde. Många är nyinflyttade och vare sig de eller personer som bott i trakten hela livet har koll på många av guldkornen som finns där ute. Vi har upptäckt ganska mycket själva bara under det här året, säger Monika.

Man behöver inte vara medlem för att delta i STF:s aktiviteter. Medlemmar får dock rabatterat pris de gånger aktiviteterna kostar någonting. STF Östra Sörmland har inga tankar på att tjäna pengar, utan vill enbart gå runt för att kunna fortsätta locka ut fler i naturen.

Tre guldkorn värda att besöka

Herröknanäs

VAD Naturreservat vid sjön Misteln, norr om Stjärnhov.

VARFÖR ”Så otroligt vackert! Som en stor park, med eklandskap. Gröna, sköna hagar. Det är lättgånget, ett strövområde med sjöutsikt kan man säga.”

Sävö

VAD Ett natur- och kultur-reservat utanför Trosa. Tillhör Västerljung. Har vandrarhem och även fik om somrarna.

VARFÖR ”Fin skärgårdsmiljö som är lätt att ta sig ut till, då det går att boka båt via Sörmlandstrafiken och bara tar några minuter att åka. STF Östra Sörmland sköter inte vandrarhemmet, men vi samarbetar med Karin och Ebbe Anklev, som driver verksamheten på ön.”

Furholmen

VAD Naturreservat mellan Åda och Tullgarn, utanför Trosa. Utsikt över Mörköfjärden.

VARFÖR ”Ligger nära tätort, men ändå avskilt. Det är riktigt trevligt att promenera där och finns många olika stigar att gå. Utsikten från Jättarsberget är svårslagen.”

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post