De tar över Trosa gästhamn

Nu är det klart vilka som tar över driften av Trosa gästhamn: fem killar som har Trosa nära hjärtat. – Sjukt roligt! Det är svårt att beskriva med ord, säger Johan Wolpher, som mantlar rollen som hamnkapten.

Johan Brunnström, Anton Fröidstedt, Johan Wolpher och Kim Eklöf är fyra av de fem personer som tar över gästhamnen. Den femte, Henrik Karlsson, kunde inte vara med vid fototillfället. Henrik driver Fina Fisken ihop med Anton och Johan Brunnström (vilket de kommer att fortsätta att göra även framöver).

Kim Eklöf.

Anton Fröidstedt.

Johan Brunnström.

Johan Wolpher.

I höstas fick Trosa kommuns samarbete med hamnfogden Lasse Eklund ett mer abrupt avslut än vad det var tänkt från början. Sedan dess har det varit oklart vilka som ska driva gästhamnen när båtsäsongen 2019 drar igång på allvar.

En enig kultur- och fritidsnämnd bestämde sig under ett extrainsatt möte på måndagskvällen. Det blir Apelago Group AB som tilldelas det som på fackspråk heter tjänstekoncessionen som driftsentreprenör.

Läs mer: Trosa kommun om beslutet

Apelago är ett upplevelseföretag med Trosa som säte och aktiviteter i skärgården som största fokus. Johan Wolpher är grundare och äger företaget ihop med barndomsvännen Kim Eklöf (Östkustens Byggteknik) och Fina Fisken-trion Johan Brunnström, Anton Fröidstedt och Henrik Karlsson. De tre sistnämnda är från Södertälje från början, men bor numera i Trosa allihop.

Johan Wolpher var både lättad och lycklig dagen efter att ha fått det glada beskedet.

– Vi är förväntansfulla och taggade till tusen på den här möjligheten. Vi la ner stort engagemang och mycket tid på underlaget till kommunen och det har varit nervöst att gå och vänta. Nu blev det precis som vi hade hoppats på!

Enligt Trosa kommuns representanter lever Apelago väl upp till den högt ställda kravbilden och övertygar genom både vision, organisationsplan, utvecklings- och investeringsplan samt ekonomisk förmåga.

– Hamnen är den första platsen eller åtminstone en av de första platserna man besöker när man kommer till Trosa – oavsett om man kommer med båt, husbil eller åker kollektivt. Det är en central och viktig del för hur Trosa uppfattas. Vi vill jobba med helhetsbilden av Trosa som ort, inte bara gästhamnen, och jag tror att vi lyckades förmedla det på ett bra sätt i vårt anbud, säger Johan Wolpher.

Nämndens beslut vinner laga kraft fredagen den 8 mars. Fram till dess kan det överklagas. Innan dess vill den nya entreprenören inte uttala sig alltför mycket i detalj om hur planerna för gästhamnen ser ut, men det lär bli rätt stora förändringar på sikt.

– Det vi kan bidra med är fler aktiviteter och saker att hitta på med hamnen som utgångspunkt. Vi ser stor potential, både i restaurangen och möjligheten att göra hamnen ännu mer levande.

Johan Wolpher själv är kock i grunden. Han blir den enda av de fem som kommer att jobba heltid med gästhamnen. Han och Fina Fiskens kökschef Johan Brunnström kommer att styra menysättningen i restaurangen.

– Men vi kommer nog att anställa en köksmästare som fokuserar helt på restaurangbiten. Jag får en bredare roll som hamnkapten eller vad man nu vill kalla det, där jag är med och stöttar inom alla delar som hör gästhamnen till, säger Johan Wolpher.

Läs mer: Trosa kommun om beslutet

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post