De har stora planer för skidbacken – men då behövs hjälp från andra

Tre kanoner med ökad snökapacitet, ankarlift och en rymlig värmestuga med härlig kvällssol. Det är några av planerna som Trosa Alpina Klubb (TAK) har för Trosabacken. Men då krävs hjälp från flera håll.

Nytt teknikhus planeras. Tobias Lyåsen, Stefan Gustavsson och Hasse Twine mäter och diskuterar. Fyra pinnar bankas sedan ner i marken.

I vintras kom stora snömängder. Kylan gav eld i baken på skidsugna Trosabor och innebar i förlängningen en slags nystart för ortens skidbacke. Mångåriga slitvargar som Tobias Lyåsen fick uppbackning av nytt blod, däribland Stefan Gustavsson, och det blev några hyllade skidåkarveckor som följd.

När ÖSP klampar genom en lerig och inte alls lika snöfylld backe för att möta upp Tobias och Stefan måndagen den 11 oktober, håller de på och mäter ut var ett nytt teknikhus är tänkt att stå. Hasse Twine, som Stefan lockat in som ny ideell kraft i föreningen, hjälper till.

TAK-gänget är i väntans tider. De inväntar besked från Allmänna Arvsfonden, som de sökt en stor summa pengar från.

– Om vi väl får de pengarna – vilket vi både hoppas och tror på – är vi ändå otroligt beroende av att Trosaborna går ”man ur huse” och hjälper till. Både mankraft från folk som vill ställa upp likt Hasse och ekonomisk hjälp. Inte minst sponsring från lokala företag, säger Stefan.

Hur mycket hjälp behöver ni?

– Så mycket som möjligt, säger Tobias. Alla bäckar små… Men även stora åar går bra.

Det som ligger allra närmast i tiden (utöver att röja sly) ligger också redan i mitten av backen – en massa massor. Jordmassor närmare bestämt. Ytterligare en stor hög fanns på gruspakeringen när den här tidningen gick till tryck.

– Vi ska jämna ut branten. Den lutar kraftigt, vilket gör att vi måste lägga jättemycket snö där för att plana ut om vintrarna. Snö är kostsamt och kräver mycket jobb. Då är det bättre att fylla ut med jordmassor istället, säger Tobias.

–  För det arbetet behöver vi någon med en redig grävmaskin med larvband för att trycka ut massorna. Vi behöver även en maskinförare med typ hjullastare som kan förflytta fler massor från parkeringen, säger Stefan.

I övrigt då?

Grövre rör ska grävas ner för att säkra en betydligt kraftigare vattentillförsel – och därmed också en betydligt bättre snöproduktion. I teknikhuset, som alltså precis fått en ungefärlig plats utmätt, ska pumpen stå och ge tre nya snökanoner bästa förutsättningar att förse backen med snö.

Ny led-belysning ska sättas upp i hela backen, för att ge ett bättre och klarare sken. Dessutom är det billigare och gör att lamporna kan vara tända längre tid och oftare.

– Det är de grejer vi drömmer om att kunna få igång redan den här vintern. På lite längre sikt vill vi byta ut den gamla knappliften mot en ny ankarlift, säger Stefan och pekar sedan upp mot parkeringen till:

– Och där uppe vill vi bygga en värmestuga. Det är ett perfekt läge, för solen går ner på motsatt sida och ger fint kvällsljus även på vintern.

Stugan är efterfrågad. Tanken är att den ska vara 70 kvadratmeter och innehålla kafé, toaletter och skiduthyrning.

På sommarhalvåret kan det bli aktuellt att hyra ut cyklar istället. TAK planerar att starta en sektion för så kallad downhill-cykling och för redan samtal med en del lokala cykelentusiaster. Nedfarter med velodromer och hopp kan göras i ordning i backen och vara åkbara vår, sommar och höst. Liften går att använda även för cyklister.

Föreningen har även ansökt om medel för att kunna uppföra en maskinhall.

Det är ett nu eller aldrig-läge för TAK.

– Vi har en så kallad snöanläggning med nuvarande kapacitet och faciliteter. Den kommer inte att sluta fungera bara för att vi inte får pengar eller mycket hjälp, det måste vi poängtera. Men då blir det till slut mest bara en backe att åka utför och sedan gå uppför. Vill vi ha en levande skidbacke och alpin klubb som funkar även i framtiden, behöver vi uppdatera oss.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post