De förvandlar Marsipangården till Visthuset

Sedan Marsipangården såldes har det tisslats och tasslats om vad som ska hända med den anrika fastigheten mitt i Trosa. ÖSP har svaret: I början av nästa år slår Visthuset upp portarna. Men vad är Visthuset?

Visthuset. Så kommer den tidigare Marsipangården att heta när renoveringen är färdig. – Det var det hus man förvarade all mat i på gårdarna förr i tiden, säger Anton Fröidstedt, som här står i mitten flankerad av kollegorna Henrik Karlsson och Johan Brunnström.

– Vi har under en längre tid letat efter ett ställe att kunna skapa en ny verksamhet på i Trosa. När ryktet började spridas att Marsipangården skulle säljas, var känslan att det vore väldigt synd om det inte skulle fortsätta vara någon verksamhet där, i en byggnad med sådan speciell Trosaanknytning. Så då sattes våra tankar i rörelse, säger Johan Brunnström.

Han tar en klunk kaffe ur ett stort Duralexglas. Bredvid sitter Anton Fröidstedt i den förvånansvärt varma höstsolen. Med på länk är Henrik Karlsson. De tre har företaget Smaksensation ihop och driver restaurang Fina Fisken sedan många år tillbaka. Sedan i början av förra året samarbetar de även med Apelago kring Kölsvinet en bit längre ner i hamnen.

Nu är det dags att starta upp en tredje verksamhet. Där har Smaksensation fått in en fjärde delägare, i form av sommartrosingen Peter Asp. Köpet blev klart i början av sommaren.

– Tanken är att Visthuset ska vara en kombination av kafé, skafferi och vinbar. Huvudfokus blir möjligen på kafé- och skafferibiten, samtidigt som vi känner att det saknas någonstans att gå i Trosa om man lite ”casual” vill droppa in, ta ett glas vin, äta något gott och bara njuta. En plats där man samman­strålar. ”Vi går ner till Vist­huset”, vill vi att Trosaborna ska känna, säger Anton.

– Däremot är det alldeles för tidigt att sätta en exakt etikett på vad det här landar i. Det ska vara en härlig samlings­punkt, precis som Anton säger, men detaljerna måste tillåtas ta tid att sätta sig. Till skillnad från Fina Fisken och andra större ställen här i Trosa, har vi möjlighet att vara lite mer dynamiska, fyller Henrik i.

Stor renovering pågår just nu

Sedan affären roddes i hamn, har det pågått en omfattande renovering. Inte minst på insidan, där övervåningen tidigare inhyst produktion, men nu ska ha sittplatser.

– Sortimentet på Visthuset kommer att variera med årstiderna och självklart plockar vi med oss favoriterna från vår tidigare butiksdel på Fina Fisken, säger Henrik.

Marsipan- och chokladprodukterna som tidigare sålts på Marsipangården kommer däremot inte att säljas på platsen längre.

Vill erbjuda Trosaborna mer

Även om många krogar i Trosa numera felaktigt är stämplade som sommarverksamheter (många har öppet en stor del av eller till och med hela året), går det inte att komma ifrån det faktum att Trosa ses som en sovstad om vintrarna.

– Vi har jättededikerade Trosabor som gillar att gå ut och äta eller ta ett glas även om vintern. Den gruppen vill vi kunna erbjuda mer – och Visthuset blir vårt sätt att göra det på, säger Anton.

Siktet är inställt på att öppna någon gång under första kvartalet av 2021.

Det blir er tredje verksamhet i Trosa. Konkurrerar ni inte med er själva?

– Det fanns kanske en sådan oro inför starten av Kölsvinet, men vi har märkt att det snarare är en styrka för orten att ha flera bra verksamheter. Inte bara bra för oss, utan för alla restauranger, säger Johan.

– Plus att våra verksam­heter är av så skilda karaktärer, att de inte riskerar att kannibalisera på varandra, säger Henrik.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post